Slovenija

Volilna komisija sprejela rokovnik volilnih opravil za volitve v Evropski parlament

STA/Ž.K.
25. 2. 2014, 19.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Državna volilna komisija (DVK) je danes sprejela rokovnik za izvedbo volilnih opravil za majske volitve v Evropski parlament in tako tudi uradno potrdila javnosti že znane roke. Med drugim so določili še vsebino in obliko glasovnice ter obliko uradnih praznih glasovnic za izvedbo glasovanja po pošti iz tujine, ki jih bodo poslali v določene države.

Dolenjski list
Volitve.

Volivci bodo osem poslank oziroma poslancev, ki bodo slovenski predstavniki v Evropskem parlamentu v novem petletnem mandatu, izbirali v nedeljo, 25. maja.

Roki za volilna opravila so začeli teči v ponedeljek, ko so politične stranke oziroma posamezniki lahko začeli z vlaganjem kandidatnih list. Vložijo jih lahko do 25. aprila opolnoči. Od ponedeljka in prav tako do 25. aprila lahko tudi volivci dajejo podpise podpore.

Do 25. aprila bodo morali kandidati za poslance DVK sporočiti tudi organizatorja volilne kampanje in podatke o odprtju posebnega transakcijskega računa, na katerem bodo zbirali sredstva, namenjena financiranju volilne kampanje.

DVK bo v nadaljevanju preverila zakonitost kandidatnih list. Njihov seznam in vrstni red na podlagi žreba bo določila do 8. maja, dan po določitvi (oziroma najpozneje 15 dni pred dnem glasovanja) pa bo seznam še javno objavila, je razvidno iz sprejetega rokovnika.

Volilni molk se bo začel 24 ur pred dnem glasovanja oziroma 23. maja opolnoči.

DVK je danes sprejela tudi sklep o obliki uradne prazne glasovnice. Ob tem je direktor DVK Dušan Vučko pojasnil, da je po najnovejših podatkih volilnih upravičencev v tujini 69.002, torej približno 1500 več v primerjavi z zadnjimi volitvami. Na DVK sicer dopuščajo možnost, da se bo stanje še spremenilo, a na podlagi teh podatkov bo šlo po njegovih navedbah v tujino 17.227 uradnih praznih glasovnic.

Glasovnice, na katere volivci sami vpišejo ime liste oziroma kandidata, ki ga podpirajo, se bodo uporabile na območju vseh držav izven Evrope ter v Azerbajdžanu, Belorusiji, Gruziji, Moldaviji, Rusiji, Ukrajini in Turčiji.

Kot je poudaril Vučko, so dosedanje izkušnje z uradnimi praznimi glasovnicami pozitivne, na DVK pa morajo poskrbeti predvsem za to, da pravočasno odpošljejo volilna gradiva.

Predsednik DVK Anton Gašper Frantar je dejal, da volilni upravičenec lahko na veleposlaništvu dobi polno glasovnico. Čeprav ta možnost omogoča dvojno glasovanje, do zdaj po njegovih besedah ni bilo niti enega takšnega primera, sicer pa da na DVK v vsakem primeru preverijo vse glasovnice.

DVK je sprejela tudi sklep o vsebini in obliki polne glasovnice. V skladu z nedavno sprejeto novelo zakona se po novem lahko v imenu liste kandidatov, ki jo vloži stranka, v kandidacijskem postopku, volilni kampanji in na glasovnicah uporablja tudi ime politične stranke na evropski ravni, s katero je stranka povezana. Imenu se lahko doda tudi skrajšano ime ali kratico imena ter znak evropske politične skupine.

Člani DVK so sprejeli še sklep o določitvi volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih ter navodilo za delo okrajnih volilnih komisij in volilnih komisij volilnih enot za izvedbo volitev. Največ časa med razpravo so namenili imenovanju volilnih odborov. Stranke namreč lahko okrajnim volilnim komisijam do vključno 6. marca posredujejo predloge za imenovanje praviloma šestih članov volilnih odborov.

Po sprejetem navodilu bodo imele prednost stranke, ki imajo v Evropskem parlamentu že poslance, sledile jim bodo preostale parlamentarne in nato registrirane politične stranke ter predlogi lokalnih skupnosti. Če okrajna volilna komisija ne bo dobila dovolj predlogov strank oziroma lokalnih skupnosti, bodo za manjkajoče člane določili uradnike, zaposlene v organih državne uprave ali upravi lokalne skupnosti.