Slovenija

Erjavec ni hotel podpisati pogodbe

STA
25. 2. 2014, 17.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Karl Erjavec, ki je po odstopu Tomaža Gantarja začasno vodil ministrstvo za zdravje, pravi, da pogodbe za opremo hematološkega oddelka na UKC Ljubljana ni podpisal, ker Državna revizijska komisija kljub dovoljenju za sklenitev pogodbe še ni rekla končne besede, ali je izbor ponudnika v skladu z zakonodajo.

Mediaspeed

Državna revizijska komisija je namreč izjemoma omogočila ministrstvu za zdravje, da opremi nove prostore hematologije na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana kljub temu, da komisija še ni odločila o revizijskem zahtevku enega izmed ponudnikov opreme, družbe Mollier. Tako se je komisija odločila, ker se je strinjala, da prenatrpane sobe ogrožajo življenja bolnikov.

Ministrstvo za zdravje se ni odločilo, da sklene pogodbo z izbranim ponudnikom, družbo Sanolabor. Erjavec je na novinarski konferenci po današnji primopredaji z novoimenovano ministrico za zdravje Alenko Trop Skaza opozoril, da gre za delno poročilo Državne revizijske komisije. "Prav je, da da Državna revizijska komisija izda končno poročilo in dokončno pove, ali lahko minister podpiše pogodbo in je v skladu z zakoni," je dodal.

Prostori novega hematološkega oddelka UKC Ljubljana so sicer nared že eno leto, a se je zataknilo pri izbiri ponudnika za opremo. Sprva je posel dobil ponudnik Mollier, ki je opremo ponudil za 1,06 milijona evrov z DDV, revizijski zahtevek pa je vložil neizbrani ponudnik Sanolabor, ki je opremo ponudil za 1,13 milijona evrov z DDV.

Sanolabor je v revizijskem zahtevku Mollierovi ponudbi očital zlasti neustreznost postelj. Pri tem so se sklicevali na sodbo španskega sodišča, ki prepoveduje proizvodnjo, trženje in prodajo postelj, kakršne je ponudil Mollier.

Ministrstvo je nato ugotovilo, da je bila Mollierova ponudba zavajajoča, zato so posel oddali Sanolaborju. Na to odločitev pa se je pritožil Mollier. Ministrstvo za zdravje je nato Državni revizijski komisiji predlagalo sklep, ki bi omogočil sklenitev pogodbe s Sanolaborjem kljub revizijskemu zahtevku. Prošnji je komisija tudi ugodila, a si je ministrstvo oz. Erjavec očitno premislil.