Slovenija

Izredne razmere v Lazah in Jakovici: Voda pogoltnila cesto

Simon RosC/Črt Kaker/N.J.
19. 2. 2014, 15.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Zaradi vremena so prenekatere reke narasle in se razlile, zaradi česar so ogroženi domovi mnogih. Včeraj smo obiskali kraj Laze pri Logatcu, ki se je dobesedno čez noč spremenil v jezero in primoral krajane, da živijo v nemogočih razmerah.

V Lazah je trenutno stanje alarmantno, saj so krajani brez pitne vode, gladina vode pa še vedno narašča in se bo zaradi dežja dvigovala še nekaj časa. Čeprav se je domačinom do zdaj zdelo nemogoče, da bi lahko njihove hiše poplavila voda, saj niti starejši krajani Laz ne pomnijo tako visokega vodostaja, je resničnost precej drugačna. Nasičenost kraškega podzemlja z vodo je bila povod, da je ta začela naraščati, veliko pa naj bi po mnenju krajanov prispevalo tudi vejevje, ki se je po žledolomu zagozdilo v požiralnikih in tako preprečilo odtekanje deževnice. Lazanom zdaj ne preostane drugega, kot da s strahom opazujejo naraščajočo gladino vode, ki počasi poplavlja njihove domove.

 

Jože Kermavnar: »Pred žago smo postavili nasip, a je bila voda premočna in ga je kar čez noč zalila ter žago popolnoma uničila. Na srečo je hlev z živalmi nekoliko višje, tako da so vsaj te na varnem.«

Pomagajo gasilci in vojaki

Krajanom so na pomoč priskočili domači in avstrijski prostovoljni gasilci, ki pomagajo črpati vodo iz hiš, ter pripadniki Slovenske vojske, ki delijo protipoplavne vreče in Lazanom po svojih najboljših močeh pomagajo rešiti ogrožene hiše in imetje. Med ogledom poplavljenega območja smo naleteli na lokalnega kmeta Jožeta Kermavnarja, ki je s hriba zaskrbljeno pogledoval po pobočju, pod katerim ima obrat žage; od te je bila vidna samo še streha, vse preostalo pa je bilo pod vodo. »Iz vode nam je po štirih urah uspelo rešiti vsaj viličarja, drugo pa je vse pod vodo. Škoda bo izjemno velika,« nam je pripovedoval Jože. Po vodni gladini je plaval les, ki je bil prej zložen ob žagi, nato pa ga je dvignilo na površino. Jože je še povedal: »Pred žago smo postavili nasip, a je bila voda premočna in ga je kar čez noč zalila ter žago popolnoma uničila. Na srečo je hlev z živalmi nekoliko višje, tako da so vsaj te na varnem.«

Domačini pravijo, da naj bi bili na poplavljenem terenu prisotni tudi potapljači, ki poskušajo odmašiti posebne cisterne, ki so bile v 19. stoletju tam postavljene zato, da bi povečale pretočnost. Zaradi odpadlega vejevja in podrtih dreves pa naj bi prav te cisterne zdaj prispevale k poplavljenosti območja.

 

Domačin: »Tukaj je kraški teren, in ker voda nima kam odtekati, pričakujemo, da bo tu stala še najmanj en mesec.«

Nasip zaliva voda

V Lazah so že pred dnevi, ko je voda počasi naraščala, začeli graditi nasip za cesto, ki bi bila tako nekoliko dvignjena in varna pred morebitnimi poplavami, a je tudi ta nasip že začela zalivati voda, tako da bodo morali domačini cesto speljati drugje, da del vasi ne bo ostal odrezan od sveta. Vse, kar je ostalo vidno od ceste, po kateri so se Lazani običajno vozili, pa so vrhovi cestnih znakov, ki gledajo iz vode.

 

Simon Rosc

Čeprav so hidrologi napovedali, da bodo gladine rek danes upadle, to za Laze ne velja, poleg tega se v prihodnjih dneh obetajo nove padavine, zaradi česar bo gladina vode na poplavljenih območjih najverjetneje še narasla, česar se bojijo tudi domačini. »Ker so napovedane dodatne padavine, se bo nivo vode zagotovo še dvignil,« so nam dejali in dodali: »Tukaj je kraški teren, in ker voda nima kam odtekati, pričakujemo, da bo tu stala še najmanj en mesec.«

Do Jakovice ni več ceste

Do Jakovice se danes po cestah ne da več priti. Voda je zalila nasipe. Zato je danes na pomoč v Laze prispelo več različnih služb. Iz Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR) so si stanje ogledali Stanislav Lotrič, vodja sektorja za operativo, Erik Pagan, gradbeni inženir in podsekretar za ocenjevanje škode in Štefan Majcen, poveljnjik CZ za Notranjsko. Zagotovili so pomoč pri zagotavljanju potrebnega materiala za vzpostavitev cestne komunikacije z Jakovico.

Iz Slovenske vojske so že v jutranjih urah prišli na pomoč z dvema čolnoma in 34 vojaki, ki so pomagali postavljati protipoplavne vreče na področju, kjer je voda že začela groziti, da bo zalila hišo na najnižji točki ceste pod šolo.  Bojan Cvar iz Reševalne enote na vodi in iz vode CZ Cerknica si je skupaj s potapljačem Igorjem Debevcem na čolnu ponovno ogledal kaj se dogaja na površju Planinskega polja v bližini Putickovih štirn. Skupaj z lokalnim vodnikom Gregom Frančeškinom sta na lastno odgovornost skušala odstraniti čim več tistega materiala, za katerega sta ugotavili, da ogroža odtek vode. Odstranili so 5 večjih hlodov, precej debelejšega vejevja in lovsko prežo, ki jo je od ponedeljka do danes prineslo s strani Jakovice. V zgodnje popoldanskih urah pa sta ponudila pomoč pri prevozu tabornikov in vode do Jakovice s čolnom.


Vzpostavljajo povezavo - jim bo sploh uspelo?

Tekom dopoldneva se je v Štabu civilne zaščite ustavila tudi inženirska četa 1. brigade Slovenske vojske s predlogi inženirskih rešitev za ohranitev / vzpostavitev cestne komunikacije do Jakovice. Vse sile so danes usmerjene v vzpostavitev oz. zagotavljanje cestne komunikacije z Jakovico.

Malce manj strogih obrazov pa so taborniki z lokalno vodnico Kristino Urbas na čelu, ki tekom dneva obiskujejo domačine in jim s pomočjo medobčinskega redarja, ki je v teh izrednih razmerah poplav Planinskega polja zadolžen za prevoz, dovažajo ustekleničeno pitno vodo, ki so jo podarili Pivovarna Union je Lazam in Jakovici poklonila 5184 litrov ustekleničene vode. 1350 litrov ustekleničene vode pa so Lažanom in Jakovčanom poklonili tudi člani Gasilske zveze Zgornje Savinjske doline (PGD Solčava, PGD Luče in PGD Okonina). Poleg vode pa domačinom prinašajo tudi letake z novicami, ki jih je štab zbral in pripravil za distribucijo med domačine na njim najbolj prijazen način.