Slovenija

Statistični urad bo objavil podatke o registrirani brezposelnosti v decembru

STA/S.A.
18. 2. 2014, 07.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Državni statistični urad bo danes objavil podatke o stopnji registrirane brezposelnosti v Sloveniji v decembru. Novembra je bila brezposelnost 13-odstotna oz. prav tolikšna kot mesec dni pred tem. Položaj na slovenskem trgu dela gotovo ni zavidljiv. Januarja je število registriranih brezposelnih denimo doseglo skoraj 130.000.

Radio Aktual

Medtem ko bo slovenski statistični urad danes sporočil podatke o registrirani stopnji brezposelnosti v decembru, pa je evropski statistični urad že konec januarja objavil podatke o anketni brezposelnosti.

Ta je bila v območju evra decembra lani na mesečni ravni nespremenjena pri 12 odstotkih, kjer po zadnjih podatkih vztraja že od oktobra lani. V Sloveniji je bila medtem 10,1-odstotna, kar je 0,2 odstotne točke več kot novembra in 0,4 odstotne točke več kot decembra 2012.

Znani so že tudi podatki o številu registriranih brezposelnih v januarju. Kot je izračunal Zavod RS za zaposlovanje, je bilo minuli mesec v Sloveniji uradno brez dela 129.843 brezposelnih, kar je 4,7 odstotka več kot decembra in 4,5 odstotka več kot januarja lani. Na novo se je prijavilo 14.815 brezposelnih oseb, kar je 35,1 odstotka več kot decembra in 6,2 odstotka manj kot januarja lani.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je že večkrat poudarila, da je ureditev razmer na trgu dela tudi prioriteta vlade. Če je bila lani v ospredju sanacija bank, mora biti letos nujno razdolževanje podjetij, verjame. Brez zagona gospodarstva in ustvarjanja novih delovnih mest naj namreč bitke z brezposelnostjo ne bi bilo mogoče dobiti.