Svet

Ameriški zgodovinarji za najboljšo prvo damo ZDA izbrali Eleanor Roosevelt

STA
18. 2. 2014, 08.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ameriški zgodovinarji so za najboljšo prvo damo svoje države ponovno izbrali soprogo predsednika Franklina Roosevelta Eleanor. Raziskava inštituta na kolidžu Siena jo je postavila na prvo mesto v vseh petih dosedanjih raziskavah oziroma anketah med zgodovinarji, ki so se začele leta 1982.

sl.wikipedia.org

Eleanor Roosevelt je bila tudi najdlje v Beli hiši, in sicer od leta 1933 do leta 1945. Na drugo mesto se je letos uvrstila Abigail Adams, soproga predsednika Johna Adamsa, pred Jacqueline Kennedy in Dolly Madison.

Na visoko peto mesto se je uvrstila sedanja prva dama Michelle Obama, takoj za njo pa je Hillary Clinton, ki je od vseh v zgodovini najbližje temu, da se vrne v Belo hišo, kot predsednica ZDA.

V raziskavi, ki je zajela 242 zgodovinarjev in politologov, se je na zadnje mesto uvrstila soproga 14. predsednika ZDA Franklina Pierca Jane. Udeleženci ankete so prve dame ocenjevali po pogumu, integriteti, vrednotah, dosežkih in drugih značilnostih.

Michelle Obama je dobila visoke ocene glede pomena za njenega soproga predsednika Baracka Obame in glede samostojnosti. Najslabše pa se je obnesla glede upravljanja z gospodinjstvom Bele hiše. Hillary Clinton pa je najvišje ocene dobila glede sposobnosti služenja državi na položaju predsednice.