Slovenija

Največ Slovencev bi volilo stranko SD

STA/Ž.K.
24. 1. 2014, 21.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Če bi bile volitve to nedeljo, bi največ glasov dobila SD s 23,7 odstotka, sledila bi SDS s 14,8 odstotka, je pokazala javnomnenjska raziskava Episcentra, ki jo je danes objavil Planet TV. Medtem vladi podpora stagnira, saj jo tako kot prejšnji mesec podpira tretjina vprašanih, njenega dela pa ne podpirata dve tretjini anketiranih.

Mediaspeed

SD ima tako že več mesecev zapored največ podpore, podpora SDS pa je že tretji mesec zapored za malenkost upadla, tokrat za pol odstotka v primerjavi z decembrom.

Tretje mesto med strankami glede na podporo zaseda DeSUS, ki bi na volitvah prejela 8,7 odstotka glasov, sledi PS s 7,3 odstotka. Podpora se je v zadnjem mesecu najbolj zvišala SLS, in sicer s 3,6 na 6,1 odstotka. Največji upad je doživela NSi, ki ji je podpora padla s 7,7 na 5,3 odstotka. Na repu parlamentarnih strank je DL, ki bi prejela 2,7 odstotka glasov.

Med novoustanovljenimi strankami se v ospredje najbolj prebija Solidarnost, ki ji je v enem mesecu podpora s 3,8 zrasla na 5,4 odstotka.

Volitev bi se po tej anketi zanesljivo udeležilo 38 odstotkov vprašanih, osem odstotkov verjetno. Zagotovo ali verjetno ne pa več kot polovica oziroma 53 odstotkov vprašanih. Na vprašanje o strankarskih preferencah so odgovarjali le tisti, ki so dejali, da bi se volitev zanesljivo, verjetno ali mogoče udeležili. Takšnih anketirancev je bilo 464.

Telefonsko raziskavo je za TSmedia med 13. in 22. januarjem opravil Episcenter, v njej pa so izprašali 1002 polnoletna človeka.