Svet

Cia naj bi Poljski za tajne zapore plačevala milijone

STA/Ž.K.
24. 1. 2014, 21.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Poljska je ameriški obveščevalni agenciji Cia v zameno za milijonska plačila leta dolgo dovoljevala, da na njenih tleh zadržuje in zaslišuje domnevne pripadnike teroristične mreže Al Kaida, poročanje ameriškega časnika Washington Post povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Reuters

Kot razkriva Washington Post, ki se sklicuje na nekdanje sodelavce Cie, je ameriška agencija poljski obveščevalni službi leta 2003 plačala 11 milijonov evrov za uporabo zaporniških objektov. Denar naj bi kar v kartonskih škatlah dostavili na ameriško veleposlaništvo v Varšavi, od koder je nato romal v roke domačih obveščevalcev.

Poročanje ameriškega časnika je sprožilo burne reakcije na Poljskem, kjer že leta potekajo preiskave o domnevnih tajnih zaporih Cie. Njihovega obstoja je Poljsko leta 2005 obtožila tudi organizacija za človekove pravice Human Rights Watch.

"O tem denarju ne vem ničesar," je razkritje komentiral takratni poljski premier Leszek Miller, ki že vseskozi odločno zanika obstoj spornih zaporov Cie na Poljskem.

Tiskovni predstavnik državnega tožilstva, ki preučuje obstoj domnevnih zaporov za teroristične osumljence, Piotr Kosmaty pa je medtem sporočil, da bi članek ameriškega časnika lahko vseboval pomembne nove dokaze. "V toku preiskave, ki poteka, bomo analizirali članek Washington Posta in ga vključili v našo preiskavo," je dejal.