Slovenija

Plačilo za 1000 kg orožja?!

SN, Nikola Miljković
24. 1. 2014, 14.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Po sodbi okrajnega sodišča, ki sicer še ni pravnomočna, bo moral Zmago Jelinčič Plemeniti Draganu Matiču odšteti 2000, Miranu Štupici pa 1500 evrov odškodnine.

»Sicer pa bo po morebitni potrditvi sodbe s strani višje sodbe inštance zadevo zagotovo obravnavalo Evropsko sodišče za človekove pravice,« je odločen Jelinčič, ki je na svojem področju pač doma, saj je med drugim že od leta 1997 dosmrtni član ameriške NRA (National Rifle Association).

Pred slabim letom so prvaka SNS namreč spoznali za krivega krive ovadbe, češ da sta Matič in Štupica nevestno delala v službi in omogočila uničenje orožja kulturnozgodovinskega pomena. Sodišče je ugotovilo, da Matič in Štupica, ki sta tudi zaradi duševnih bolečin, ki naj bi jih zaradi Jelinčiča utrpela, od njega zahtevala vsak po 7500 evrov, pri tem dejanju nista imela pristojnosti, kar naj bi vedel tudi Jelinčič -  zato je tožilstvo zoper njega začelo kazenski postopek zaradi krive ovadbe.

Sodišča ni zanimalo mnenje izvedenca, da je bilo uničeno orožje kulturnozgodovinskega pomena, za sodišče je bilo pomembno zgolj, da Matič in Štupic v danem trenutku nista zasedala uradniških mest, na katerih bi o zadevi lahko odločala. »Dejstvo je, da se uradniki na posameznih delovnih mestih menjavajo tako hitro, da jim je težko slediti. In ne glede na to, če nekdo ni več na nekem delovnem mestu, to še ne pomeni, da nima več nobene odgovornosti,« je povedal nad sodbo zgroženi Jelinčič, ki poudarja, da so priprave na uničenje tega orožja in dogovarjanje v zvezi s tem potekali precej časa pred uničenjem v železarni. Kot še posebej zanimivo je izpostavil dejstvo, da je bilo v kazenski ovadbi, ki je bila vložena v imenu poslanske skupine SNS v DZ RS, ovadenih več oseb, tudi dva nekdanja ministra in generalni direktor policije, tožba proti njemu pa je bila vložena zgolj zaradi krive ovadbe Matiča in Štupice. »In če je tožilstvo ugotovilo, da Matič in Štupica nista odgovorna, to ne pomeni, da se dejanje ni zgodilo in da ni odgovoren nihče.

Torej bi moralo tožilstvo, če bi ravnalo v skladu s svojimi dolžnostmi in bi mu bilo kaj mar slovenske kulturne dediščine, po uradni dolžnosti vložiti ovadbo proti neznanim storilcem. Pa se to seveda ni zgodilo. Govoriti o tem, da je Zmago Jelinčič omenjena dva ovadil zaradi nekih osebnih zamer in želje po maščevanju, pa je zares smešno. Če ima kdo željo po maščevanju, predvsem pa po zaslužku, potem sta to ravno Matič in Štupica. Dejstvo je, da nista želela in zahtevala mojega opravičila v medijih, ampak denarno odškodnino – torej ju to, kakšno mnenje si je o njiju kdo ustvaril zaradi kazenske ovadbe, ne zanima prav dosti, zanima ju samo, kako bi lahko kaj zaslužila,« je prepričan Jelinčič, ki je resnično ves iz sebe zaradi nesprejetja strokovnega ovrednotenja tisoč kilogramov nesporno uničenega, staljenega, zgodovinskega orožja, katerega vrednosti so povzete po mednarodnih prodajnih avkcijah orožja.