Slovenija

Nekdanji guverner skupaj z ženo obtožen korupcije

STA/M.J.
22. 1. 2014, 08.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Zvezni tožilci so v torek objavili obtožnico proti nekdanjemu republikanskemu guvernerju Virginije Bobu McDonnellu in njegovi soprogi Maureen, ker naj bi od podjetnika prejemala številna daril, v zameno pa delala reklamo njegovim proizvodom. McDonnell je obtožbe odločno zanikal.

Thinkstock

Zvezni tožilci trdijo, da je McDonnell pred štirimi leti v guvernersko palačo prišel z velikim dolgom na kreditnih karticah in je z veseljem sprejemal tisoče dolarjev od glavnega izvršnega direktorja podjetja Star Scientific Jonnia Williamsa. Podjetje proizvaja prehranske dodatke, kot so vitamini.

Williams naj bi prvemu paru Virginije dajal darila, kupone za nakupe v številnih trgovinah, prav tako naj bi financiral poroko njune hčerke in jima omogočil brezplačne vožnje s ferarijem.

McDonnell je v torek na novinarski konferenci zavrnil obtožbe in med drugim zatrdil, da je Williamsu vse vrnil ter da ni delal ničesar, česar ne bi delali njegovi predhodniki.

Napovedal je tudi, da se bo proti obtožnici, zaradi katere mu grozi več deset let zapora in več milijonov denarne kazni, boril z vsemi razpoložljivimi sredstvi.

McDonnell je bil pred leti vzhajajoča zvezda republikancev, leta 2011 je predsedoval guvernerskemu združenju ZDA, leta 2012 pa je bil nekaj časa v igri za podpredsedniškega kandidata Mittu Romneyju.