Slovenija

Fiat dokončal prevzem Chryslerja

STA
21. 1. 2014, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Italijanski avtomobilski proizvajalec Fiat je dokončal prevzem ameriškega proizvajalca jeklenih konjičkov Chrysler, s katerim je leta 2009 stopil v strateško partnerstvo. Fiat je prevzel preostalih 41,46 odstotka Chryslerja, ki jih še ni imel v lasti, posel pa je vreden 3,21 milijarde evrov, so danes sporočili iz Fiata.

Fiat je nekaj več kot 41-odstotni delež v Chryslerju odkupil od pokojninskega sklada VEBA, ki sodi pod okrilje ameriškega sindikata United Auto Workers (UAW). "Skupina Chrysler je zdaj podružnica, ki je v popolni lasti Fiata," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz enega najpomembnejših italijanskih podjetij.

Fiat je v partnerstvo s Chryslerjem vstopil že leta 2009, ko je v njem pridobil 20-odstotni lastniški delež, nato pa ga je postopno povečeval. Zdaj je nastal nov globalni avtomobilski velikan - Fiat in Chrysler skupaj tvorita sedmo največjo avtomobilsko skupino na svetu.

Odločitev o tem, kako bo ime združenemu podjetju in kje bo njegov sedež, naj bi sporočili na seji upravnega odbora 29. januarja. Glavni izvršni direktor Fiata Sergio Marchionne, ki vodi tudi Chrysler, je ta mesec povedal, da razmišljajo o možni kotaciji na hongkonški ali newyorški borzi, osredotočili pa naj bi se na višji cenovni razred.

Posel so v začetku januarja pozdravili tudi italijanski sindikati in izrazili upanje, da bo začel Fiat zdaj več investirati v Italiji. To vprašanje je bilo namreč jabolko spora, zaradi katerega je Marchionne za veliko sindikalistov postal osovražena figura. Bali so se, da želi delovna mesta preseliti v ZDA.

Fiat, ki je bil ustanovljen leta 1899, po vsem svetu zaposluje 197.000 ljudi, od tega 80.000 v Italiji, kjer je največji zasebni delodajalec. V svoji zgodovini je doživel tako vzpone kot tudi padce, v minulih letih, ko se je avtomobilski trg v Evropi precej ohladil, pa je dobro služil na račun Chryslerja.