Slovenija

Pikalo: Vlaganje v izobraževanje pomembno gonilo gospodarske rasti

STA
21. 1. 2014, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Vlaganje v izobraževanje je eden najboljših načinov za zagotavljanje dolgoročne dobrobiti državljanov ter hkrati lahko tudi pomembno gonilo gospodarske rasti, meni minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. Ob tem poudarja, da je to tudi eno od sporočil Svetovnega foruma izobraževanja, ki od ponedeljka do srede poteka v Londonu.

Mediaspeed

Po besedah Pikala je letošnji Svetovni forum izobraževanja pokazal, da so globalno na veliki prelomnici na področju poučevanja. Izpostavil je, da informacijsko-komunikacijska tehnologija vedno bolj prodira v šole, države sveta se vedno bolj obračajo k novim tehnologijam, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

"Slovenija s projekti, nekaterimi začetimi že leta 1998, ostaja med vodilnimi državami, a bo v prihodnje potrebnega veliko dela in vlaganj, pa tudi celostna strategija uvajanja digitalnih vsebin v šole, da bomo lahko ohranjali svoje mesto v svetu," je poudaril Pikalo.

Letošnji forum, ki se ga je udeležuje preko 90 ministric in ministrov, pristojnih za izobraževanje iz celega sveta, je med drugim namenjen predvsem strategijam na področju izobraževanja v prihodnjem desetletju, nadaljnjemu razvoju vodenja v izobraževanju, povezovanju med izobraževanjem in gospodarstvom, nezaposlenosti mladih ter obravnavanju razlik med bogatimi in revnimi.

Ob robu foruma je minister Pikalo opravil več bilateralnih srečanj. Sestal se je tudi s predstavniki univerzitetne založbe univerze Oxford in jim predstavil idejo National Pilot Project - Opening up Slovenia.

S slednjo želijo v Sloveniji in zunaj nje nadalje razvijati nove pristope poučevanja, posodobiti dejavnosti na šolah, razvijati in zagotavljati multimedijske in interaktivne e-vsebine na svetovnem spletu. Zagotoviti pa želijo tudi nadaljnji razvoj izobraževalnega in razvojnega sektorja v povezavi z industrijo. Pri tem je izpostavil vlogo založnikov pri prilaganju novim učnim in izobraževalnim pristopom, ki od založnikov terjajo prilagajanje njihovih poslovnih modelov.

Svetovni forum izobraževanja tradicionalno skupaj s partnerji organizira britansko ministrstvo za izobraževanje, so ob koncu drugega dne sporočili z ministrstva.