Svet

Ukrajinske oblasti protestnikom grozijo z uporabo sile

STA
21. 1. 2014, 22.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ukrajinske oblasti bodo morale v skladu z zakoni uporabiti nasilje proti protestnikom, če provokatorji ne bodo nehali spodbujati spopadov s policijo, je danes opozoril ukrajinski premier Mikola Azarov. S tem je mislil na sporni zakon proti protestniškemu gibanju, ki je začel veljati danes in ki je še podžgal proteste.

Arhiv Svet24

V pogovoru za ruski novičarski kanal Vesti 24, ki ga je objavil tudi na svojem profilu na Facebooku, je premier ob tem izrazil upanje, da jim ne bo treba uporabiti nasilja proti protestnikom.

Upa v zdravo pamet ljudi. "Ljudje morajo razumeti, da jim ponujajo kaos in uničenje," je dodal.

Zanikal je govorice, da vlada načrtuje uvedbo izrednih razmer z besedami, da so razmere v Kijevu daleč od tega, da bi bilo treba uvesti tak ukrep.

Za nemire v Kijevu je obtožil vodje opozicijskih strank in poudaril, da je glavna naloga predsednika in vlade, da preprečijo stopnjevanje nasilnih spopadov.

Premier je omenjeno dejal, potem ko je bila prestolnica Kijev že dve zaporedni noči prizorišče nasilnih spopadov med protestniki in policijo, v katerih je bilo več sto ljudi ranjenih. Gre za najhujše nasilje od začetka protestov pred dvema mesecema, ki jih je sprožila odločitev vlade, da ne podpiše pridružitvenega sporazuma z EU.