Slovenija

Bratuškova obžaluje ...

STA
20. 1. 2014, 13.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Premierka Alenka Bratušek obžaluje, da so se stvari odvile tako, kot so se, in da se nekdanji predsednik računskega sodišča Igor Šoltes ni odločil za kandidaturo. Bratuškova ga je nameravala predlagati za ministra za zdravje, ker je po njeni oceni kredibilen kandidat in ima podporo stroke. Kot je dejala po kolegiju, je imel tudi polno podporo PS.

Mediaspeed

In prav področje javnih naročil, ki so v tem trenutku v zdravstvu največji problem, Šoltes zagotovo pozna celo najbolje v državi, meni premierka. "Na žalost je za nekatere, tudi znotraj naše koalicije, še vedno bolj pomembno to, da si naš, kot pa to, da nekaj znaš," je dejala. Bratuškova ni želela komentirati očitkov, da gre le za promocijo Šoltesa, ki ustanavlja stranko. Prav tako ni odgovarjala na vprašanja, kako sedaj naprej z iskanjem ministrov.

Zavrnil kandidaturo

Šoltes je danes sporočil, da ne more sprejeti kandidature za ministra za zdravje, saj bi bila zdravstvena reforma, kot daleč najpomembnejši projekt ministrstva, že vnaprej obsojena na neuspeh. Kot je pojasnil, se je zelo jasno pokazalo, da v nekaterih strankah še vedno niso sposobni ali pripravljeni presegati ozkih strankarskih interesov.

'Neokusna' ustanovitev stranke?

Medtem ko sta predsednika DL in DeSUS, Gregor Virant in Karl Erjavec, Šoltesa ocenila kot primernega in dobrega kandidata, je prvak SD Igor Lukšič to možnost zaradi Šoltesove namere ustanovitve stranke označil za neokusno. Po kolegiju pri predsednici vlade je Lukšič v zvezi z odločitvijo Šoltesa dejal, da se v nič niso vtikali. "Ampak, ko pa gre za neko temeljno politično higieno, ko gre, če hočete, za slovnico političnega delovanja, tam je pa treba opozoriti, kje stojijo vejice in pike," je dodal.

Virant pa je povedal, da mu je žal, da Šoltes zaradi Lukšiča ne bo kandidat za ministra za zdravje. Po njegovem mnenju bi okrepil vladno ekipo, imel pa bi tudi podporo stroke. To je po njegovih besedah v tem trenutku zelo dragoceno. "Tukaj smo izgubili dobrega ministrskega kandidata zaradi čisto strankarskih kalkulacij," je dodal.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša, ki se je današnjega kolegija udeležil namesto Erjavca, pa je dejal, da Šoltes "še ni bil na volitvah in ni najbolj higienično, da bi na tak način prišel v vlado in si delal promocijo". Tudi Erjavec naj bi sicer pričakoval, da Šoltes, v primeru da bi postal minister, ne bi ustanavljal svoje stranke, a je Šoltes ostal odločen, da se temu ne bo odpovedal. DeSUS sicer še vedno vztraja, da stranka obdrži dva resorja v vladi.