Vreme

Močno nedeljsko deževje povzročilo težave tudi na Celjskem, Velenjskem in v Zasavju

STA/M.J.
20. 1. 2014, 12.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Močno nedeljsko deževje je povzročilo težave tudi na Celjskem, Velenjskem in v Zasavju, kjer je meteorna voda zalivala stanovanjske in industrijske objekte. V Celju je tako meteorna voda poplavila več stanovanjskih objektov, posredovali pa so celjski poklicni gasilci. Ekipe na terenu si ogledujejo razmere, škoda še ni znana.

STA

V Celju so tako gasilci priskočili na pomoč občanu, ki je med izčrpavanjem vode doživel srčni napad. Veliko težav so imeli tudi v Lazah pri Velenju, kjer je bližnji potok zaradi nanosa in zabitja mostu prestopil bregove in ogrožal gospodarsko poslopje. Posredovali so gasilci, ki so očistili naplavine izpod mostu in omogočili normalen pretok vode ter s pomočjo kopanja jarkov za odvodnjavanje preprečili zalitje objekta.

Na tem območju je zdrsnil tudi zemeljski plaz, ki je popolnoma zaprl tamkajšnjo lokalno cesto. Kraj dogodka so si že ogledali predstavniki velenjske civilne zaščite in pristojnih občinskih služb, ki bodo odredili nadaljnje ukrepe in sanacijo. Po doslej zbranih podatkih plaz neposredno ne ogroža objektov.

Plaz velikosti okoli 50 krat 15 metrov se je sprožil tudi v Grajski vasi v braslovški občini. Nobena hiša zaenkrat ni ogrožena. V Črnem Vrhu v občini Tabor je zemeljski plaz zasul del dovozne makadamske ceste do hiše, v kateri stanujeta dve osebi. Plaz ne ogroža objektov, v prihodnjih dneh pa bodo z delovnim strojem odstranili zemljo s ceste. Na cesti Šempeter - Podlog - Zalog v žalski občini se je tudi sprožil plaz v dolžini okoli 20 metrov.

V Vinski gori pri Velenju je meteorna voda začela ogrožati gasilski dom. Tamkajšnji gasilci so s pomočjo protipoplavnih vreč in kopanjem jarkov za odvodnjavanje preprečili zalitje objekta. Na Prešernovi ulici v Velenju pa je narasla Paka odnesla gradbeni oder pri gradbišču mostu. Posredovali so velenjski gasilci, ki so zavarovali telekomunikacijske in električne vode.

V Podlogu v žalski občini je v nedeljo popoldne reka Ložnica poplavila cesto in onemogočila promet. Gasilci so s pomočjo delovnega stroja odstranili veje in omogočili normalen pretok vode. V Drešinji vasi je poplavljal vodotok Ložnica, voda se je razlila po poljih, travnikih, cesti in do stanovanjskih hiš. Tamkajšnji gasilci so razvozili in postavili protipoplavne vreče pri sedmih ogroženih stanovanjskih hišah.

Na širšem območju Prebodla pa poplavljajo manjši vodotoki in reka Bolska. Posredujejo gasilci, ki nadzirajo razmere.

V občini Zagorje je hudourniški potok Orehovica poplavil regionalno cesto Zagorje - Trojane, ki je do nadaljnjega polovično zaprta. Popolnoma pa je zaprta regionalna cesta Izlake - Trojane, kjer se je sprožil zemeljski plaz. Do nadaljnjega je zaradi zemeljskega plazu polovično zaprta tudi lokalna cesta Kotredež - Jesenovo. Potok Medija pa je med drugim poplavil tovarno Svea, gasilci so že izčrpali vodo ter zavarovali kraj dogodka.

V naselju Narof v občini Zagorje ob Savi se je zaradi obilnih padavin sprožil zemeljski plaz, ki ogroža stanovanjsko hišo. Ogled kraja dogodka bodo opravile pristojne službe.

Potok Bobenščica v občini Hrastnik je prestopil bregove in poplavil regionalno cesto Hrastnik - Zidani Most. Cesta je do nadaljnjega popolnoma zaprta.

V Trbovljah pa je narasli potok Bevščica podrl okoli pet metrov opornega zidu in ogroža stanovanjsko hišo. Gasilci so na kraju dogodka ugotovili, da je treba sanirati vodotok v dolžini približno 15 metrov.