Slovenija

Ameriški veleposlanik razjezil veterane

P.R., foto: Grea Wernig/ KMA, Mediaspeed, kamnik.si
18. 1. 2014, 08.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ameriški veleposlanik Joseph Mussomeli si je zaradi svojih izjav o slovenski osamosvojitveni vojni prislužil povabilo na zunanje ministrstvo.

»Pričakujemo vsaj njegovo jasno opravičilo vsem žrtvam vojne za Slovenijo.«

Za televizijo POP TV je namreč med razmislekom o tem, kaj je po njegovem krivo za razklanost slovenske družbe, dejal: »Prelahko vam je bilo. Kaj, deset ljudi je umrlo v vaši vojni za neodvisnost. Menim, da imajo takrat, ko ljudje skupaj krvavijo, skupaj trpijo, se skupaj borijo, več občutka za narodno identiteto.« Kot rečeno, je slovensko zunanje ministrstvo Mussomelija poklicalo na zagovor, saj, kot je podaril državni sekretar ministrstva Bogdan Benko, »od prijateljskih držav pričakujemo spoštljiv odnos«. Kot so še pojasnili na MZZ, so nezadovoljni tudi z ocenami veleposlanika glede kandidature prejšnjega slovenskega predsednika Danila Türka za generalnega sekretarja Združenih narodov. Mussomeli je namreč glede Türka dejal, da se mu sicer zdi dobro usposobljen kandidat, težava pa je, da deli slovensko družbo. Na vse skupaj so se ostro odzvali veterani osamosvojitvene vojne, združeni v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo in Zvezi policijskih veteranskih društev Sever. »Veterani vojne '91 ne dovolimo, da žrtve in vojno za Slovenijo žali kdorkoli, še posebej ne tisti, ki mu naša država nudi vso gostoljubje in je ob tem še njegova gostiteljica. Zato pričakujemo vsaj njegovo jasno opravičilo vsem žrtvam vojne za Slovenijo ter njihovim svojcem in vsem udeležencem te kratke, vendar za nas uspešne obrambe pred jugoslovanskim agresorjem.«

Evropski poslanec Milan Zver je prepričan, da je bil glavni razlog za zagovor Mussomelija prav njegova izjava o Türku. »To je ena od najbolj sramotnih (vladnih) potez, odkar imamo svojo državo,« je zapisal na spletnem družbenem omrežju Twitter.