Slovenija

Nekdanji zločinec, ki išče zločince

Črt Kaker
18. 1. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Slovenska javnost je znova razdeljena in na okopih. Razlog? Služba državne varnosti (Udba) in njeno povojno delovanje, povezano z umori, likvidacijami in tajnimi operacijami v tujini. »Krivec« za to je publicist Roman Leljak, ki je v arhivih odkril dokumente, ki naj bi dokazovali temno plat delovanja Udbe.

Arhiv Svet24
Leljaka so v državni zbor povabili kot raziskovalca polpretekle zgodovine. Iz žepa je potegnil domnevno ubojno sredstvo.

Za tokratno kresanje mnenj v slovenski družbi in med politiki je poskrbel publicist Roman Leljak; ta je v arhivih odkril kopico dokumentov, ki naj bi obremenjevali nekdanjega predsednika Milana Kučana, Silva Gorenca, ki je leta 1972 vodil jugoslovansko tajno policijo, njegovega pomočnika Borisa Mužiča in bivšega vodjo Udbe Janeza Zemljariča. Te je Leljak, z izjemo Milana Kučana, pred dnevi celo ovadil avstrijski policiji, in sicer zaradi suma vpletenosti v umor nekdanjega hrvaškega ustaša Nikice Martinovića, ki ga je Udba leta 1972 na avstrijskem Koroškem nedvomno likvidirala. Toda zdaj se postavlja vprašanje, kdo pravzaprav je Roman Leljak. 

Kdo je pravzaprav Roman Leljak?

Je mar zgodovinar? Kakšna je sploh njegova preteklost? Še eno takšno ime sumljivega slovesa je Božo Vukušić. Več o obeh in razčiščevanju nečednosti iz prejšnje države si lahko preberete v današnji tiskani izdaji časnika Svet24!