Slovenija

Ostala sta ji le žalost in visok račun

Ž. K./N.J.
13. 1. 2014, 11.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Spletni forumu so polni zgodb ljudi, ki so se odločili za nakup psa in ga po ugodni ceni našli na spletu. Na prvi pogled ugodna pridobitev novega družinskega člana pa se čez čas spremeni v nočno moro: vedenjske motnje, številne bolezni in celo smrt ljubljenčka. Kaj se dogaja?

Nakup psa se je končal tragično.

Maja se je odločila, da bo izpolnila željo svoji hčerki in hkrati tudi sebi uresničila otroške sanje in kupila psa. Za želenega francoskega buldoga bi morala odšteti vsaj 600 evrov, a na spletu je našla tudi veliko cenejšo ponudbo. 250 evrov in kuža z imenom Žak je bil doma. A veselje je bilo kratko. Žak je kmalu zbolel. Ne zdravila ne obiski pri veterinarju niso pomagali in Maja se je morala od novega člana družine posloviti na najbolj žalosten način. Ostal ji je le račun za zdravljenje v višini 900 evrov.

V Sloveniji je s spremembo Zakona o zaščiti živali sicer postalo prepovedano preprodajati pse, če ti ne prihajajo iz lastne vzreje.

Pozneje se je izkazalo, da pes ni bil čipiran v Sloveniji in da je po vsej verjetnosti prišel iz enega od 'puppy millov' (pasja farma) z vzhoda Evrope. V njih samo zaradi zaslužka parijo pse, skoteni mladiči in samice pa prebivajo v katastrofalnih razmerah. Ko ti mladiči pridejo do novih lastnikov, je pogosto nemogoče ugotoviti njihov točni izvor. V Sloveniji je s spremembo Zakona o zaščiti živali sicer postalo prepovedano preprodajati pse, če ti ne prihajajo iz lastne vzreje. Zato je nakup psa možen le neposredno pri vzreditelju, a zgodbe, kot je Majina, so še vedno pogoste. V Sloveniji je glavni prodajni kanal takih živali splet.

Preprodajalcem pri nas grozi denarna kazen, ki se lahko razteza vse od 200 evrov pa do 42.000 evrov.

Oglasi, preko katerih se prodaja živali iz 'puppy millov', imajo nekaj skupnih značilnosti: pogosto je na voljo več psov različnih pasem, ki so običajno brez rodovnika, cene so opazno nižje, ob kontaktu pa običajno ni mogoče dobiti podatkov o starših, izvoru in cepljenjih. Mitja Šedelbauer, višji svetovalec na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, opozarja: »Vsak bolan pasji mladič še ne prihaja iz puppymilla. Pomembna lastnost teh mladičev je, da so to v veliki meri pasemski psi, ali jih prodajalci vsaj kot take prodajajo. Nemogoče pa je dobiti dokumente, ki bi to tudi dokazovali (rodovnik).« Preprodajalcem pri nas grozi denarna kazen, ki se lahko razteza vse od 200 evrov pa do 42.000 evrov, kar je odvisno od kršitelja (fizična ali pravna oseba) in resnosti prekrška.

Letno gre čez Slovenijo vsaj 15.000 psov.

Če je ugotovljeno tudi mučenje živali, kar je v Sloveniji kaznivo dejanje, pa zakon predvideva denarno in celo zaporno kazen do dveh let. Kot nam je povedal Mitja Šedlbauer, so v Sloveniji v zadnjih treh letih prestregli dve ilegalni pošiljki psičkov, ki sta verjetno izvirali iz t. i. puppy millov in sta bili namenjeni na trg Evropske unije, v Sloveniji pa naj bi v zadnjih letih deloval le en preprodajalec, ki pa naj bu mu urad prepovedal opravljanje dejavnosti. A ob tem nam pove, da gre skozi Slovenijo po uradnih podatkih letno kar 15.000 mladičev, a točno število živali, ki se premikajo po Evropi, je neznano, saj jih preprodajalci ne prijavljajo v evidenco premikov živali. Maša Cerjak Kastelic iz Društva za zaščito živali Ljubljana svetuje, da leglo psov pred nakupom spremljate dlje časa in zahtevate, da vam vzreditelj pokaže mamo psičkov. Preprodajalcem se boste izognili tudi, če kupite žival z rodovnikom. Razmislite lahko seveda tudi o posvojitvi iz zavetišč, kjer veliko živali išče drugo priložnost.