Slovenija

Center za promocijo podjetij ne more več oddajati najetih prostorov v podnajem

STA/M.J.
13. 1. 2014, 10.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Mednarodni center za promocijo podjetij v skladu s spremembami sporazuma o uporabi stvarnega premoženja, ki jih je minister za izobraževanje Jernej Pikalo podpisal v četrtek, ne bo mogel več dajati prostorov, ki jih za svoje delo najema od države, naprej v podnajem. Spremembe veljajo za naprej, so za STA dejali na ministrstvu za izobraževanje.

Mediaspeed

Pikalo se je za spremembe sporazuma dogovoril z nekdanjim ministrom za okolje Janezom Podobnikom, ki vodi Mednarodni center za promocijo podjetij (ICPE), v začetku decembra lani. ICPE res oddaja prostore v najemu naprej v podnajem, vendar je to znano že od leta 2012, pa prejšnja ekipa glede tega ni želela ukrepati, je takrat novinarjem povedal minister Pikalo.

Pojasnil je, da v sporazumu vprašanje glede podnajema ni natančno določeno. Spremembe pa bodo zelo natančno opredelile, kaj je dovoljeno in kaj ne, je napovedal. Po dogovoru iz decembra lani mora center vsak mesec tudi poročati o prostorih, ki jih uporablja. Ministrstvo za izobraževanje sicer po ministrovih pojasnilih le upravlja prostore, medtem ko je skrbnik mednarodne pogodbe ministrstvo za zunanje zadeve.

Po javni zahtevi, ki jo je skupina več kot 110 podpisanih državljanov in državljank proti koncu lanskega leta naslovila na šolsko ministrstvo in Jerneja Pikala, ministrstvo za izobraževanje oddaja centru skoraj 7200 kvadratnih metrov prostorov v bližini Fakultete za družbene vede za Bežigradom v Ljubljani po ceni en evro letno. Center pa najete prostore oddaja naprej po tržni ceni med drugim tudi državnim ustanovam, so zapisali v zahtevi.

ICPE je medvladna organizacija s sedežem v Sloveniji. Njeni začetki segajo v leto 1974, ko je bil na pobudo Združenih narodov ustanovljen Mednarodni center za javna podjetja v državah v razvoju. Članice ICPE so iz Latinske Amerike, Azije, Afrike in Evrope, njihov namen pa je med drugim promocija mednarodnega sodelovanja na področju tehnologije in trajnostnega razvoja, je zapisano na spletnih straneh centra.