Slovenija

Nepremičninski davek: Tudi občina Koper zahteva ustavno presojo

STA/N.J.
9. 1. 2014, 14.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Mestna občina Koper je v začetku tedna na ustavno sodišče poslala zahtevo za oceno ustavnosti zakona o davku na nepremičnine, so danes sporoči z občine. Menijo, da zakon pomembno negativno vpliva tako na odhodke kot prihodke občine, zaradi česar ogroža njeno delovanje in razvoj.

Arhiv Svet24

Koprski občinski svet je novembra lani na izredni seji soglasno sprejel sklep, da zakon o davku na nepremičnine posega v pravice in koristi Mestne občine Koper. Svetniki so župana pooblastili, da z ustreznimi pravnimi strokovnjaki pripravi vse potrebno za izpodbijanje omenjenega zakona pred ustavnim sodiščem.

V začetku tedna je odvetniška družba Čeferin, ki v tem primeru zastopa Mestno občino Koper, na ustavno sodišče naslovila zahtevo za oceno ustavnosti zakona, predlog za začasno zadržanje izvajanja in prošnjo za absolutno prednostno obravnavo.

To je četrta zahteva za presojo ustavnosti tega zakona. Doslej so jih vložili stranka SDS, Občina Rogašovci, Združenje občin Slovenije, o predlogu, da vloži zahtevo, pa bo predvidoma odločal tudi državni svet.