Kultura

Nikoli videni Hitchcockov dokumentarec o koncentracijskih taboriščih

STA/M.J.
9. 1. 2014, 12.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Proti koncu letošnjega leta bodo na festivalih in v kinih prvič prikazali dokumentarec kultnega režiserja grozljivk Alfreda Hitchcocka o osvoboditvi nacističnih koncentracijskih taborišč. Filma, ki ga obnavljajo v londonskem muzeju Imperial War Museum, doslej niso predvajali zaradi politične klime po koncu druge svetovne vojne.

Wikipedia

Kurator Tony Haggith je pojasnil, da so zavezniki želeli film objaviti čim hitreje, da bi lahko nemško ljudstvo prevzelo odgovornost za grozote, ki so se dogajale v koncentracijskih taboriščih, a je nastajanje filma po posnetkih britanskih in sovjetskih vojakov trajalo dlje, kot so pričakovali.

Proti koncu leta 1945 so se zavezniki tako odločili, da predvajanje filma ne bi pripomoglo k naporom za odstranjevanje posledic vojne.

Hitchcock, ki ga je k sodelovanju pri filmu povabil Sidney Berstein, naj bi se po pregledu gradiva zaradi zgroženosti nad videnim en teden ne približal filmu.

Pet od šestih kolutov so v muzeju odkrili v 80. letih minulega stoletja, nepopolno verzijo pa so leta 1984 predvajali na berlinskem filmskem festivalu ter leto pozneje še na ameriški televiziji PBS z naslovom Memory of the Camps (Spomin na taborišča).

Sedaj v muzeju film in najdene posnetke s šestega koluta obnavljajo z digitalnimi tehnologijami, a delo po besedah predstavnikov muzeja še ni dokončano.

 

POZOR: Spodnji videoposnetek je izredno nazoren!