Svet

Google ne spoštuje zasebnosti? Do zdaj 2 kazni

STA/N.J.
9. 1. 2014, 14.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Francoski varuh osebnih podatkov je Googlu naložil kazen v višini 150.000 evrov, saj ameriški spletni velikan svoje politike zasebnosti kljub pozivom ni uskladil s francosko zakonodajo. Francija je za Španijo tako že druga evropska država, ki je je ameriškemu podjetju zaradi nespoštovanja zakonodaje zaračunala kazen.

Google

Google je sporno politiko zasebnosti uvedel marca 2012. Ta mu omogoča združevanje informacij o uporabnikih z različnih Googlovih storitev, na primer iskalnika Google, poštne storitve Gmail, družbenega omrežja Google+ in portala Youtube. Google že od začetka vztraja, da je nova zasebnostna politika v skladu z evropsko zakonodajo in da je namenjena izboljševanju uporabniške izkušnje. A kritiki so prepričani, da je takšno profiliranje uporabnikov v prid predvsem oglaševalcem.

Francoska agencija za varovanje podatkov CNIL je od Googla zahtevala, da uporabnike v Franciji obvesti, na kakšen način obdeluje osebne podatke in za koliko časa jih shranjuje. Prav tako je od ameriškega internetnega velikana zahtevala, da pred namestitvijo piškotkov na računalnike uporabnikov pridobi privoljenje, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Google se je na kazen odzval z besedami, da je zasebnostno politiko po svojih najboljših močeh pojasnil francoski agenciji. "Preučili bomo odločitev in se nato odločili za nadaljnje korake," so zapisali.

Postopki proti Googlu sicer tečejo še v drugih evropskih državah, med drugim v Nemčiji, Italiji, Veliki Britaniji in na Nizozemskem. V Španiji so se zaključili decembra, in sicer tako, da je tamkajšnja agencija za varstvo podatkov Googlu naložila kazen v višini 900.000 evrov. Za ameriško podjetje sta obe kazni sicer drobiž - Google je lani vknjižil za več kot 50 milijard dolarjev (37 milijard evrov) prihodkov.