Slovenija

Ajdovska občina želi skupaj z delavci kupiti polovico Mlinotesta

STA
7. 1. 2014, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Gorenjska banka naj bi v kratkem poskušala prodati zarubljene delnice Mlinotesta. Za nakup 48-odstotnega deleža Mlinotesta se zanima občina Ajdovščina, katere vodstvo se je že sestalo s predstavniki Gorenjske banke, je za STA potrdil župan Marjan Poljšak.

"Na Občini Ajdovščina nas skrbi stanje gospodarstva, zato smo se v strahu pred sovražnim prevzemom, znižanjem števila zaposlenih ali celo česa hujšega sestali z vodstvom Gorenjske banke, ki nam je zagotovilo, da bodo delnice Mlinotesta prej ali slej prodali, mi pa smo izrazili zanimanje za nakup," je dejal Poljšak.

Občina skoraj polovičnega deleža Mlinotesta ne bi kupila sama, zato je pobudo, naj pristopijo k nakupu, posredovala tudi zaposlenim. Sama je v ta namen v letošnjem proračunu, ki ga je občinski svet že potrdil, rezervirala 940.000 evrov. "Ta številka se lahko tudi še spremeni, lahko je večja ali manjša," je še zatrdil ajdovski župan, ki ni želel izdati cene, ki bi jo bili občina in zaposleni pripravljeni plačati.

Poljšak je še dejal, da je vrednost Mlinotestovih delnic nižja od nominalne vrednosti: "V tej gospodarski krizi je povsod pomanjkanje denarja. Verjamem, da bi tudi banka prodajala delnice iz potrebe po denarju, in ne zato, ker bi bila njihova vrednost tako visoka. Mi pa bi jih kupili iz naše potrebe po ohranitvi delovnih mest."

Skoraj polovični delež Mlinotesta naj bi bil ocenjen na 12 milijonov evrov, vendar ga julija lani Gorenjska banka kljub napovedi na takratni dražbi zaseženih lastniških deležev Vipe Holdinga ni prodala. Likvidacijski upravitelj Vipe Holding Miran Gombač je tedaj za STA povedal, da so se z Gorenjsko banko dogovarjali za poplačilo obveznosti in "kot upnik je Gorenjska banka pristala na to, da odloži dražbo na najpomembnejših vrednostnih papirjih in nam s tem da čas, da dosežemo dogovor".