Slovenija

Janković laže? Njegova pot v državno politiko končana!

Ž. K./STA/N.J.
7. 1. 2014, 12.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Zoran Janković je leto dni po zloglasnem poročilu protikorupcijske komisije v pogovoru za časnik Delo predstavil svoje videnje trenutnih razmer. Številni odzivi župana postavljajo na laž. Zdaj napoveduje tožbo, čaka pa ga še eno srečanje na KPK.

Arhiv Svet24

Jankovič gre na sodišče

Janković je napovedal, da bo tožil Praprotnika zaradi vseh izjav v preteklosti. Kot je dejal, "se gre nekega novinarja, namesto da bi opravljal svojo službo." Janković je še jezen, ker po enem letu od objave poročila KPK še vedno ni nič, zato bo svojo nedolžnost dokazal na sodišču. Glede poročila KPK je še prepričan, da je šlo za čisto politično poročilo in kot pravi, je poročilo zaključilo njegovo pot v državno politiko.

Jankovića v sredo ob 9h zjutraja čaka novo srečanje na KPK.

Laže?

Delo in ravnanje župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića sta že dolgo kamen spotike. Njegovi privrženci ga kujejo v nebo, nasprotniki so ga razglasili za zločinca. V pogovoru, ki ga je objavil časnik Delo, se je dotaknil številnih tematik in tako že na začetku leta poskrbel za razburjenje. Na intervju se je odzval tudi odstopljeni član senata protikorupcijske komisije Rok Praprotnik. Zbodla ga je namreč izjava župana: »Pred mesecem dni gospod Praprotnik reče, da so nesporno ugotovili, da je javni denar končal na mojem osebnem računu. To ni res, zato bomo to ugotavljali na sodišču. Ko berem njihovo poročilo leto dni pozneje, sem še bolj jezen. Še vedno trdim, da mi nihče nikoli ni dal niti evra. To je bila politična inkvizicija.« Rok Praprotnik je prek twitterja nato objavil dva izseka iz poročila komisije, v katerih naj bi bilo nazorno pokazano, kako je denar z računa podjetja GREP, ki je gradilo ljubljanski kompleks Stožice, preko podjetij Baza Dante in KLM Naložbe pristal na računu Zorana Jankovića.

Prejel več nakazil

V delu poročila, ki ga je objavil Praprotnik na socialnem omrežju, je zapisano: »Preverjeni podatki in dejstva potrjujejo, da je zavezanec v štirih mesecih leta 2011 kot končni prejemnik prejel več nakazil v skupnem znesku 208.000 evrov iz zaporednega oz. verižnega prenakazovanja (kolobarjenja) finančnih sredstev med računi gospodarskih subjektov, pri čemer se je denarni tok pričel pri podjetju GREP, ki posluje z Mestno občino Ljubljana.« Iz objavljenega zapisa lahko razberemo tudi, da je bil namen nakazil običajno neznan, pri nekaterih pa je bilo navedeno: 'asignacija electa – vračilo kredita'. Dodal je še tabelo, iz katere je razvidno, kako so nakazila potekala. 

Za propad projekta Stožice Janković krivi banke.

Glede problematike Stožic, kjer so nepoplačani podizvajalci zasebnega partnerja v stečaju, Janković pravi, da je podizvajalcev zasebnega partnerja v Sloveniji več deset tisoč, Grep pa jim je dolžan manj kot pet milijonov evrov. Za Mestno občino Ljubljana je bil ta projekt javno-zasebnega partnerstva uspešen, poudarja. »Za luknjo pa je kriva banka, ker ni do konca servisirala trgovskega dela, iz katerega bi se potem tudi poplačala,« je opozoril. »Če bo šla terjatev na slabo banko, jo bo ta morda prodala za 50 milijonov. Ni boljše naložbe,« je prepričan. Med drugim je povedal tudi, da naj bi gradbena jama na Bavarskem dvoru že dobila novega lastnika, ki prihaja iz Armenije in naj bi zanjo odštel 1,35 milijona evrov. A kmalu se je oglasil stečajni upravitelj Bojan Klenovšek, ki skrbi za prodajo tega zemljišča in je župana postavil na laž. Za Finance je povedal: »Pogajanja s potencialnimi kupci so v teku, ni govora o tem, da bi bila zadeva že prodana

Ne bo odstopil

V intervjuju Janković izrazi še upanje, da jim bo uspelo na Dunajski narediti še en pas, ker je to sorazmerno poceni. V zadnjem letu mandata pa med infrastrukturnimi projekti, ki se jih najbolj veseli, omenja sedem cest v Polju, Zaloško in Industrijsko cesto, 148 stanovanj v Polju, kanalizacijo med Rakovo jelšo in Golovcem, Ižanko do Jurčkove ceste, Litijsko cesto, povezavo Brdo–Tržaška. Trg republike bo brez avtomobilov, narejenih bo 12 privezov na Špici. Mandat Zorana Jankovića na čelu mestne občine Ljubljana se izteče letos jeseni. Kot je povedal, odstopil zagotovo ne bo, o tem, ali bo ponovno kandidiral na lokalnih volitvah, pa naj bi javnost obvestil 9. maja 2014.