Svet

Pošiljajo 'baby kamikaze'– kako daleč bodo še šli?!

N.J.
7. 1. 2014, 12.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Če imajo pri nas otroci večinoma precej neobremenjeno otroštvo, to za afganistanske otroke ne velja. Nedavno so afganistanske oblasti tik pred izvedbo samomorilskega napada prijele komaj 7-letno deklico, tako imenovano 'baby kamikazo'.

Deklica Spozmay, ki bi morala kmalu dopolniti komaj 8 let, naj bi se želela razstreliti v afganistanski provinci Helmand, poročajo tuji mediji. Skrajneži so jo v smrt poslali obloženi z eksplozivom, vendar so jo k sreči afganistanski vojaki še pravočasno ustavili in preprečili napad.

Nagovoril jo je brat

Deklico naj bi k napadu nagovoril brat, pripadnik skrajnežev, kar je potrdila tudi deklica, ki je priznala, da jo je v smrt poslal brat Zahir, sicer eden poveljnikov talibanov, ki delujejo v okrožju Hameed Sahib. Kot poroča BBC, je deklica v šoku. Deklico so ujeli v vasi Taghaz, v okrožju Khan Nishin na meji s Pakistanom, in to tik pred izvedbo napada na afganistanske obmejne vojake. Deklico so zaenkrat namestili v kraju v Lashkar Gah, prestolnici province Helmand. Talibani se zaenkrat še niso odzvali.

Rekrutirajo otroke

Grozljiva rekrutacija talibanov sicer v svetu razburja javnost, saj je novačenje tako majhnih otrok nedopustno. 'Baby kamikaze' naj bi že razposlali na različna področja države, predvsem pa naj bi jih pošiljali v Pakistan, kjer naj bi se tudi razstrelili. Po informacijah afganistanskih sil naj bi lani oktobra tik pred napadom prijeli kar 21 otrok, starih med 7 in 12 let. Dva dečka, oba mlajša od 10 let, so aretirali celo dvakrat, kar je razburilo afganistansko javnost, češ kako dovolijo samomorilcem, da po neuspešnem poskusu napada prosto odidejo. Dečka naj bi obakrat poskušala opraviti napad na konvoj tujih vojaških sil. Talibani so že večkrat zanikal zlorabo mladoletnikov za svoja dejanja zoper afganistanske mednarodne varnostne sile, realna slika pa je žal popolnoma drugačna.

Reuters