Slovenija

„Bova pa v soboto odšla na sprehod“

Gabrijel Toplak/M.J.
3. 1. 2014, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V mariborskem zavetišču za živali, kjer zagotavljajo, da so te pripravljene na zimo, tačas nudijo streho nad glavo nekaj več kot 60 psom in 70 mačkam, katerih zdravstveno stanje je zelo dobro. Ker pa v zimskem času živali, predvsem psi, pojedo več hrane, bodo v zatočišču veseli vsakršne nove donacije, saj spomladi zaloge rade poidejo.

Že prvi praznični dan v novem letu je pred mariborsko zavetišče za živali v popoldanskem času privabil kar nekaj ljudi, ki so želeli tamkajšnje živali odpeljati na sprehod, a so se morali zadovoljiti samo z ogledom. Vrata zavetišča, katerega začetki segajo v leto 1987 in ga je do leta 2012 upravljalo Društvo za varstvo in proti mučenju živali Maribor, februarja lani pa ga je prevzelo podjetje Snaga Maribor, so bila zaprta.

„Kam pa naj grem prvega dne v novem letu, ko je vse zaprto? Z vnučkom sva želela peljati psa na sprehod, ampak zdaj se bova morala zadovoljiti s tem, da bova kužke opazovala prek ograje. Škoda, ker v bloku ne moremo imeti živali in nam je takšen obisk edini stik s hišnimi ljubljenčki,“ je pred azilom za živali dejal 63-letni Avgust iz Pobrežja. Najbolj žalosten, ker ne bo mogel pobožati kakšnega kužka, je bil njegov 5-letni vnuk Matija, ki mu je dedi sicer obljubil, da bosta to nalogo opravila že to soboto. Je pa ob slovesu s prstom pokazal na majhnega rjavega psa in dejal: „Ta kuža je moj prijatelj. Se vidiva v soboto.“

V mariborskem zavetišču trenutno nudijo streho nad glavo nekaj več kot 60 psom in 70 mačkam, s čimer imajo zmogljivosti zapolnjene. Vodja zavetišča Mojca Bandur Križanec je povedala, da so njihova vrata sicer vedno odprta za posvojitelje in sprehajalce psov, je pa za živali med zimo dobro poskrbljeno. Vsi kužki imajo namreč bokse, ki so razdeljeni na zunanji in notranji del, v katerem imajo plastične posteljice z odejami, da živali pozimi ne bi zeblo.

Gabrijel Toplak

"Veseli bomo tudi vsake donacije, pa četudi je to samo pločevinka ali vreča hrane, volnena odeja, rjuha ali brisača, ker jih pri psih v boksih pogosto menjujemo. Ne sprejemamo odej s polnilom, ker jih kužki raztrgajo in hočejo jesti," je pojasnila Bandur Križančeva. A v zimskem času živali, še posebej psi, pojedo več hrane kot na primer poleti. Zaloge hrane za zdaj zadostujejo potrebam, dodaja sogovornica, saj so ljudje v oktobru, ko se obeležuje svetovni dan živali, in v predbožičnem času radodarnejši in zato v zatočišče prispe več prostovoljnih prispevkov. Kljub temu pa bodo veseli vsakršne nove donacije, saj spomladi zaloge rade poidejo.

Čeprav je kar nekaj zanimanja za sprehajanje živali, v zavetišču ugotavljajo, da je po drugi strani v zadnjem času zelo malo posvojitev živali. "Ni oddaje kužkov, predvsem večjih in starejših. Imamo tudi veliko mladičkov, ki so bili predvideni za oddajo, pa so si bodoči lastniki pozneje premislili. Družina, kjer se vsi strinjajo, da bi imeli žival v hiši, in ne iščejo čistokrvnega, rodovniškega psa, naj pride v zavetišče in posvoji kužka ali muco. Kajti tu so živali v prvi fazi že sterilizirane, kastrirane in cepljene proti kužnim boleznim. Vse imajo čip in dobijo potni list," je povedala vodja zavetišča in zaključila, da je zdravstveno stanje živali zelo dobro, saj v tem trenutku nimajo težav z nobeno kužno boleznijo.