Slovenija

Nova pogodba, nov začetek?

Simon Rosc
3. 1. 2014, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Predsedniki koalicijskih strank so osnutek novega sporazuma o sodelovanju prejeli zadnji dan starega leta, celotni koaliciji pa bodo osnutek uradno predstavili 14. januarja, je po seji vlade povedal Dejan Židan. Stranke lahko svoja stališča posredujejo do 15. januarja.

Po tem, ko bodo stranke posredovale svoja stališča glede osnutka prenovljenega sporazuma o sodelovanju, sledijo koalicijska usklajevanja. Sam je optimističen, saj pričakuje, da se bodo uskladili dokaj hitro. Že pred sejo vlade je povedal, da je SD zelo resno pripravila svoje predloge, na neki način pa kot zgled izpostavlja koalicijsko pogodbo v Nemčiji. Predsednik Desusa Karl Erjavec z osnutkom koalicijske pogodbe, ki jo je že pripravila PS, za zdaj ni zadovoljen. Kot je pojasnil že pred sejo vlade, zlasti zaradi določb o pokojninah osnutek nove pogodbe ni povsem v skladu s pričakovanji Desusa. Zato bodo še potrebna usklajevanja, je dejal.

Mediaspeed

Na izjave koalicijskih partnerjev glede novega sporazuma o sodelovanju se je kritično odzval vodja poslanske skupine največje vladne stranke Jani Möderndorfer. »V državnem zboru velja, da najbolj zaupni podatki postanejo javni. Tako očitno tudi v tej koaliciji velja pravilo oziroma dogovor, da se vsebine, ki se naj ne komentirajo, komentirajo,« je zapisal v sporočilu.

Mediaspeed

DL sicer poudarja zavezo, da ne bodo več višali prispevkov in davkov ali uvajali novih, SD poudarja zavzemanje za ohranitev socialne države. Desus med drugim vztraja pri zavezi, da ne bo posegov v pokojnine. Vodstvo te stranke bo o izhodiščih PS za pogodbo razpravljalo prihodnji teden.