Promet

Obračal na avtocesti

M. R.
3. 1. 2014, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Devetindvajsetletni Tržičan z obračanjem vozila na gorenjski avtocesti ogrožal druge udeležence v prometu. Policisti so 29-letnika obravnavali na avtocesti od Nakla proti Podbrezju. Kršitelj je v razgovoru s policisti povedal, da je avto obrnil zaradi pomoči drugemu vozniku, ki je zaradi okvare vozila obtičal na omenjenem delu avtoceste.

Arhiv Svet24

"Ne glede na razlog so takšna ravnanja nesprejemljiva, zlasti pa povzročajo veliko nevarnost, saj drugi vozniki na avtocesti takšnega početja ne pričakujejo, največkrat pa jih zaobjameta še panika in strah," pravi mag. Bojan Kos iz kranjske policijske uprave.

Kot je še poudaril Kos, si je v primeru okvare vozila na avtocesti treba pomoč zagotoviti drugače: "Vozniki morajo preusmeriti vozilo na rob vozišča oziroma odstavni pas, kjer se ustavijo, vklopijo smernike, si ob izhodu iz avtomobila nadenejo odsevni telovnik, postavijo varnostni trikotnik in o okvari obvestijo prometnoinformacijski center na številko 1970 oziroma pokličejo na številko 112 ter si zagotovijo pomoč."

Na avtocestah in hitrih cestah so kajpak prepovedani obračanje, vzvratna vožnja, ustavljanje in parkiranje. Za prekršek je zagrožena globa 300 evrov, vožnja v napačno smer se kaznuje z globo najmanj 1200 evrov, vozniku pa se izreče tudi 18 kazenskih točk.