Slovenija

Centru za socialno delo zaradi neplačane najemnine grozi izselitev

STA/M.J.
23. 12. 2013, 15.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Center za socialno delo (CSD) Ravne na Koroškem od avgusta ne plačuje najemnine za prostore, ki so v lasti šolskega ministrstva in z njimi upravlja ravenska srednja šola. Ministrstvo za delo sredstev za najemnino ne zagotavlja več, saj sledi mnenju računskega sodišča, da je plačevanje najemnin med državnimi organi nedopustno. CSD grozi izselitev.

CSD Ravne na Koroškem

Srednja šola Ravne na Koroškem, ki je upravljavec stavbe (nekdanji dijaški dom) na naslovu Gozdarska pot 17 na Ravnah je zato v decembru CSD Ravne poslala odpoved sporazuma o uporabi stvarnega premoženja, s katerim sta strani letos nadomestili najemno pogodbo. Srednja šola je ob tem tudi izrazila pričakovanje, da se bo CSD v mesecu dni iz zgradbe izselil.

Zadevo strani rešujeta že več mesecev, je danes za STA dejala direktorica CSD Ravne Sonja Tiršek. Po njenih besedah so odpoved s strani ravenske šole dobili v začetku decembra, kar bi pomenilo, da se morajo izseliti v začetku januarja, vendar Tirškova upa, da se bodo stvari uredile drugače.

Povedala je, da so julija s strani ministrstva za pravosodje dobili dopis, ki citira mnenje računskega sodišča, da ni dopustno, da CSD plačuje najemnino za prostore, ki so v državni lasti. O tem je CSD Ravne obvestil upravljavca stavbe, ravensko srednjo šolo, in mu hkrati tudi sporočil, da mu ministrstvo za delo ne bo zagotavljalo več sredstev za najemnino in da morata strani skleniti sporazum, s katerim bosta določili medsebojna razmerja.

Strani sta nato sklenili sporazum o uporabi stvarnega premoženja, a za isto vrednost, kot je prej znašala najemnina, to je mesečno 2058 evrov za 436 kvadratnih metrov. Kot je pojasnila Tiškova, se šola ni strinjala, da pristanejo na brezplačno uporabo, s plačilom se pa na drugi strani ne strinja ministrstvo za delo.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so za STA pojasnili, da so se letos skušali z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport dogovoriti o prenosu upravljanja na nepremičnini na CSD Ravne, saj ta zaseda večji del nepremičnine, prostore pa ima v najemu že od leta 1991.

Ker se šolsko ministrstvo s tem ni strinjalo, so jih junija letos glede na mnenje računskega sodišča opozorili na to, da morata šola in CSD skleniti sporazum o uporabi stvarnega premoženja. S poskusom ureditve navedenih razmerij so seznanili tudi ministrstvo za pravosodje, ki je pristojno za reševanje prostorske problematike državnih organov.

Ob tem na ministrstvu za delo navajajo še, da je urejanje vprašanj, kot je reševanje prostorske problematike, v pristojnosti direktorjev CSD. Zato je zaradi razmer, v katerih se je znašel CSD Ravne, ministrstvo minuli teden na sestanku direktorici CSD naložilo, da od ministrstva za pravosodje pridobi informacijo o morebitnih praznih prostorih v državni lasti na Ravnah na Koroškem. Od šole, ki je upravljavka prostorov, v katerih je CSD, pa da pridobi pravno podlago, na osnovi katere srednja šola zaračunava najemnino CSD.

Tirškova je danes povedala, da novih prostorov še niso iskali, saj bodo zadeve skušali rešiti na sestanku, ki bo verjetno v začetku prihodnjega leta.

Ravnateljica Srednje šole Ravne Ivanka Stopar pa je za STA dejala, da tudi sami plačujejo uporabnino za športne objekte na Ravnah. "Ko pa smo v drugi vlogi, se pa pojavi želja, da bi se to dalo brezplačno," je dejala Stoparjeva, ki si želi, da se to uredi na ravni države in ministrstev. Je pa po njenih besedah logično, da če daješ v najem skoraj celo stavbo, da za to nekaj dobiš, nenazadnje so vanjo nekaj sredstev v preteklosti tudi vlagali.