Slovenija

Nihče ne sliši delavcev Primorja

STA/M.J.
23. 12. 2013, 14.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Pred upravno stavbo Primorja se je danes zbralo okoli 40 nekdanjih delavcev Primorja, ki so želeli stečajnemu upravitelju predati peticijo z 200 podpisi za hitrejši stečajni postopek. Ker so vsi, ki še delajo za stečajnega upravitelja, na kolektivnem dopustu, bodo peticijo po praznikih poslali po pošti.

STA

"Sindikalisti smo se temu shodu pridružili zato, ker menimo, da ta in stečajni postopki drugih gradbenih podjetij potekajo prepočasi," je dejal vodja nekdanje koordinacije sindikatov v Primorju Damjan Volf.

STA



Junija lani se je na zavodu za zaposlovanje prijavilo 535 nekdanjih delavcev Primorja, od tega jih je 515 zaprosilo za nadomestilo za čas brezposelnosti. Oktobra letos jih je nadomestila prejemalo le še 190, po februarju 2014 pa bodo nadomestila lahko prejemali le še tisti nekdanji zaposleni v Primorju, ki so stari več kot 55 let in imajo več kot 25 let delovne dobe.

STA



"Torej lahko govorimo o tem, da se bo socialna stiska nekdanjih delavcev Primorja po januarju 2014 samo še povečala," je še dejal Volf.

STA



Na to so želeli opozoriti z današnjim shodom pred upravno stavbo padle gradbene družbe, vendar delavcev nihče ni ne slišal ne sprejel. Stečajni upravitelj Rudolf Hramec je sicer obljubil 15-odstotno poplačilo terjatev zaradi prihodkov od prodaje premičnin. Nakazila naj bi po obljubah sindikalistom prejeli do konca leta, po objavi na Ajpesu pa so predvidena šele v januarju.

Ob tem pa Volf poudarja, da predstavljajo terjatve zaposlenih le pet odstotkov vseh terjatev, zato bi stečajni upravitelj lahko hitreje poplačal nekdanje delavce, ki nikjer ne najdejo novih zaposlitev. "Govorimo torej o drobtinah in o tem, da bi bila lahko stečajna masa že tako velika, da bi prednostno poplačali terjatve delavcev," je še dejal Volf.

STA


Volf je izpostavil tudi propad nekateri podizvajalcev, ki so nekoč za Primorje opravljali različna dela. Tudi tem bi hitrejši stečajni postopek prinesel vsaj delno poplačilo terjatev, kar bi jim omogočilo nekoliko lažje življenje.