Zanimivosti

Zaporniški božični jedilnik za Sanaderja in Vidoševića

STA/M.J.
23. 12. 2013, 15.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Kuharji v zagrebškem zaporu Remetinec v zadnjih letih postajo vse bolj zanimivi za hrvaške medije, saj kuhajo za čedalje večji del nekdanje hrvaške elite, kot sta npr. nekdanji premier Ivo Sanader in bivši predsednik hrvaške gospodarske zbornice Nadan Vidošević. Za božične praznike bodo postregli dietne, bolj mastne in močnate jedi.

Reuters

Kot danes poroča Slobodna Dalmacija, so za sestavljanje prazničnega menija v Remetincu zadolženi strokovnjaki zagrebške živilsko-tehnološke fakultete, ki pa jih nekoliko ovirajo različni pravilniki o prehrani zapornikov. Ministrstvo za pravosodje je predpisalo, da morajo biti jedilniki v zaporih primerni starosti in zdravstvenemu stanju zapornikov, njihovemu delu v zaporu ter verskim in kulturnim zahtevam, navaja splitski časnik.

Časnik sicer ne navaja, v kateri kategoriji sta Sanader in Vidošević, ki sta najbolj znana zapornika v Remetincu. Sta pa oba znana kot velika ljubitelja dobre hrane in pijače.

Za praznike v Remetincu sta predvidena dva jedilnika, dietni in nekoliko bolj krepak. Tisti, ki jim bo pred božičem ustrezal dietni zajtrk, bodo dobili kakav in topljeni sir. Za kosilo ribje palčke, fižolovo solato in sadje, na božični večer pa čokoladni puding iz plastičnega kozarca in gauda sir. Ribja konzerva je rezervirana kot malica zgolj za tiste, ki v zaporu opravljajo določeno delo.

Na božično jutro bosta zadišala čaj in mlečni namaz, za kosilo piščančja pečenka, testenine z zelenjavo in pecivo, safalada, kuhano jajce, mešana solata in sadje pa za večerjo. Delavcem so za malico zagotovljene hrenovke z gorčico. Drugega dne po božiču bodo zaporniki, ki pazijo na prehrano, zajtrkovali pariško salamo in belo kavo, kosili piščančji golaž, riž, solato in sok, medtem ko bodo za večerjo dobili kompot in sir. Za malico bo piščančja salama.

Tisti, ki jim ni treba paziti na prehrano, bodo tudi na božični večer lahko jedli bolj krepko. Razlika je v božičnem kosilu, ko bodo dobili pečenega odojka, testenine z zelenjavo in pecivo, ter v večerji, ker je poleg kuhanega jajca, mešane solate in sadja predvidena še šunka. Podobne razlike bodo tudi drugi dan po božiču, ko bodo za zajtrk ob beli kavi dobili zrezek, za večerjo ob kompotu lovsko salamo, za malico pa bo tirolska salama.

Za mnoge, ki so bili še do nedavnega vajeni bogato obloženih prazničnih miz z delikatesami, kakor je bilo to vedno na božičnih sprejemih v gospodarski zbornici, bo to nekoliko drugačen božič. A če si v dobri družbi, se vse lažje prenese, so na koncu še zapisali v Slobodni Dalmaciji.