Slovenija

Durs centralizira nadzor nad zavezanci

STA/S.A
21. 12. 2013, 08.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Davčna uprava RS (Durs) ustanavlja posebno službo, katere naloga bo tudi centralizacija obravnave prejetih prijav in drugih informacij o davčnih zavezancih. Najbolj tvegane zavezance bodo po novem določili na ravni države in ne več v okviru posameznega davčnega urada, med katerimi se kriteriji za določitev tveganosti razlikujejo.

Durs

Namen nove službe, ki bo umeščena v Generalni davčni urad, bo razbremenitev izvajalcev davčnega nadzora z opravljanjem podpornih nalog. S tem bo omogočeno, da se bodo uslužbenci, ki vodijo postopke davčnega nadzora, lažje osredotočili na opravljanje nalog, ki jih glede na svoja znanja in kompetence lahko opravljajo le oni, so pojasnili na Dursu.

V okviru te enote bo med drugim izvedena tudi centralizacija obravnave prejetih prijav in drugih informacij o davčnih zavezancih, njihovih napovedanih dohodkih, preteklih nadzorih, itd.

Nova služba bo tako preverjala, koliko prijav so prejeli zoper nekega zavezanca, kakšne prihodke je prijavil, ali je imel v preteklosti že težave s plačevanjem davkov, koliko inšpekcijskih pregledov so pri njem že opravili, ali se pojavlja v podatkih iz mednarodne izmenjave, ali so v registru nepremičnin podatki, da je kupil hišo ter v registru avtomobilov, da je kupil tudi avto.

Če bodo o istem zavezancu zbrali veliko takih podatkov in ugotovili, da je prijavil nizko dohodnino, bo to že določen znak, da bi ga bilo vredno pregledati, pravijo na Dursu.

Centralizacija obravnave prejetih prijav je tudi temelj za tesnejše sodelovanje z mobilnimi enotami carinske in bodoče finančne uprave. Pretežni del prejetih prijav se namreč zdi davčni upravi v bodoče smiselno obravnavati s pomočjo mobilnih oddelkov, katerih prisotnost na terenu je eden izmed pomembnih dejavnikov za obvladovanja posameznih pojavnih oblik sive ekonomije.