Slovenija

Oglobili tako Gordano Živec Kalan kot Zdravniško zbornico Slovenije

STA
19. 12. 2013, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Zdravniška zbornica Slovenije mora plačati 238.000 evrov kazni in 23.800 evrov takse, nekdanja predsednica zbornice Gordana Živčec Kalan pa 6500 evrov kazni in 650 evrov takse, je odločil urad za varstvo konkurence. Vzrok za globo je pravilnik o najnižji zdravniški tarifi iz leta 1995. V zbornici so napovedali pritožbo, enako tudi Živčec Kalanova.

Mediaspeed

O globi, ki je doletela zbornico, so v sredo poročali v Odmevih na TV Slovenija, danes pa o primeru poročata tudi Delo in Dnevnik. Po pisanju časnikov je zbornica pred 18 leti sprejela pravilnika o zdravniški tarifi in o nadzoru zdravniške tarife. Prvi je določal najnižje možne cene zdravniškega dela, drugi pa je predvideval ukrepe proti zdravnikom, ki se pravilnika ne bi držali.

Živčec Kalanova poudarja, da so pravilnika takoj preklicali, zbornica pa zaradi njiju ni imela nobenega zaslužka. Kot je dejala za Delo, ni odgovorna za pravilnika, ki sta veljala od leta 1995.

Leta 2011 se je začel za omenjena pravilnika zanimati Urad RS za varstvo konkurence, ki je nato 17. maja 2012 izdal zoper zbornico zaradi pravilnikov sklep o uvedbi postopka. Zbornica, ki jo je takrat vodila Živčec Kalanova, je šest dni pozneje oba pravilnika umaknila s spletnih strani zbornice, teden dni za tem pa sta bila preklicana v uradnem listu.

Kljub temu je po poročanju Dela in Dnevnika urad lani jeseni izdal proti zbornici in njeni predsednici odločbo, v kateri je ugotovil kršitev. Ta torek pa sta tako zbornica kot njena nekdanja predsednica prejeli še odločbi o globi. Urad je v odločbi med drugim ugotovil, da je tudi zbornica podjetje, ki opravlja gospodarsko dejavnost.

Urad je sklep utemeljil s šestim členom zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, ki prepoveduje določanje cen ali drugih poslovnih pogojev. Sedanji predsednik zbornice Andrej Možina je že napovedal, da se bo zbornica pritožil, enako pa je napovedala tudi Živčec Kalanova.

Po Možinovem mnenju je kazen zelo visoka, saj pomeni kar šest odstotkov letnega proračuna zbornice. "Nismo nameravali omejevati konkurence. Ko sem postal predsednik zbornice, smo še enkrat pozvali člane, naj neveljavnih pravilnikov ne upoštevajo," je za Delo pojasnil Možina.

Živčec Kalanova poudarja, da so pravilnika takoj preklicali, zbornica pa zaradi njiju ni imela nobenega zaslužka. Kot je dejala za Delo, ni odgovorna za pravilnika, ki sta veljala od leta 1995.