Slovenija

Lafarge Cement naj ne bi imel dovoljenja za uporabo petrolkoksa

STA/M.J.
16. 12. 2013, 13.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Okoljevarstvena organizacija Eko krog je v četrtek uspela priti do dokumentacije glede uporabe petrolkoksa v trboveljski cementarni. Iz zbrane dokumentacije je po navedbah Eko kroga razvidno, da Lafarge Cement nima veljavnega dovoljenja za uporabo petrolkoksa kot goriva oziroma kot gorivo v proizvodnji cementa lahko uporablja le premog.

Lafarge.si

Uporaba petrolkoksa je bila začasno legalizirana le v obdobju, ko je bilo trboveljski cementarni leta 2009 izdano okoljevarstveno dovoljenje, dve leti kasneje pa je bilo to dovoljenje razveljavljeno z odločbo upravnega sodišča, ki je ugotovilo, da je bilo dovoljenje izdano na napačni podlagi, so danes sporočili iz Eko kroga.

Po navedbah organizacije so že pred osmimi leti prvič opozorili pristojne inštitucije na to, da za petrolkoks ni bilo narejene presoje o vplivih na okolje ter zahtevali, da se preneha z njegovo uporabo v cementarni, ki ga je začela uporabljati pred desetletjem.

Petrolkoks je ceneni stranski produkt naftne industrije, ostanek pri rafinaciji nafte, ki mu je primešan premogov prah. Petrolkoks velja za enega najbolj umazanih fosilnih energentov, so zapisali v Eko krogu. Po njihovih navedbah pri sežigu petrolkoksa se zaradi visoke vsebnosti žvepla tvorijo spojine žveplovega dioksida in nevarne spojine dušikovega oksida.

"V Eko krogu pričakujemo nemuden odziv inšpekcijskih služb, katerim smo že podali prijavo. Pričakujemo tudi, da se bo zaradi nezakonite uporabe petrolkoksa v cementarni sankcioniralo odgovorne v Lafarge Cementu ter zaposlene v pristojnih državnih ustanovah" so še sporočili iz Eko kroga.