Slovenija

Ptujska bolnišnica še vedno brez vodstva

STA/M.J.
16. 12. 2013, 13.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Novi svet zavoda ptujske splošne bolnišnice, ki ga od prejšnjega tedna vodi Sonja Žibrat, je danes izpeljal javne predstavitve vseh treh kandidatov za novega direktorja zavoda s precejšnjimi finančnimi težavami. Za dokončno odločitev svet zavoda danes še ni uspel najti soglasja, bodo pa to storili v četrtek, ko bodo sejo nadaljevali z glasovanjem.

Bolnišnica Ptuj

Svet zavoda pri izbiri novega direktorja oziroma direktorice dela tudi pod časovnim pritiskom, saj se sedanji vršilki dolžnosti Mirjani Bušljeta začasni mandat izteče konec leta. Poleg Bušljete sta se članom sveta danes predstavila še Alenka Trop Skaza, ki prihaja iz celjskega zavoda za zdravstveno varstvo, in ekonomist Mihael Ličen.

Medtem ko je slednji v najkrajši predstavitvi pokazal najmanj izkušenj s področja zdravstva, sta obe kandidatki izpostavljali tudi konkretne ukrepe za krpanje sedanje finančne luknje v bolnišnici, ki mora po njunem mnenju ohraniti svoj sedanji regionalni status. Trop Skazova bi se z zavarovalnico skušala dogovoriti za več plačanega programa tam, kjer bi se to izkazalo za potrebno, ter za iskanje novih možnosti za prihodke na področju tržnih dejavnosti.

Dosedanja začasna direktorica Bušljeta se je zavzela za povečevanje sodelovanja z bližnjimi zdravstvenimi institucijami in Termami Ptuj, prav tako želi še več delati na medsebojnih odnosih znotraj kolektiva. Obe pa sta omenili tudi davčni postopek, zaradi katerega bolnišnici grozi plačilo več kot pol milijona evrov Dursu. Medtem ko je Bušljeta zagotovila, da poslovanje bolnišnice tudi v primeru plačila ne bo ogroženo, je Trop Skaza opozorila na neenak položaj te ustanove v primerjavi z ostalimi slovenskimi bolnišnicami, kjer nadzor ni bil opravljen.

Dokončno odločitev o novem vodstvu Splošne bolnišnice Ptuj pa je verjetno danes nekoliko zaustavilo tudi anonimno pismo "zaskrbljenih in zgroženih Ptujčanov", ki so opozorili na domnevno neetično in nezakonito ravnanje Alenke Trop Skaza. Svet zavoda je bil danes o pismu obveščen tik po predstavitvi kandidatke, ki je medtem že odšla, zato so jo po besedah predsednice sveta Sonje Žibrat za dodatna pojasnila zaprosili do srede.

Kot je zapisano v pismu, naj bi bila namreč kandidatka prokuristka in uradna zastopnica podjetja Klima Ptuj, katerega solastnik je njen mož Smiljan Trop, prav to podjetje pa je v preteklosti poslovno sodelovalo s ptujsko bolnišnico in je po podatkih Supervizorja doslej s temi posli zaslužilo okoli 750.000 evrov. Neuradno naj bi podjetje kot eden od podizvajalcev sodelovalo pri energetski prenovi bolnišnice.

Trop Skazova je v odzivu za STA povedala, da ji je žal, ker anonimka ni prispela v času, ko je bila na predstavitvi in bi lahko zadevo razjasnila. Potrdila je, da je prokuristka podjetja Klima Ptuj, ki je za bolnišnico na Ptuju v preteklosti delalo v skladu z zakonom o javnih naročilih.

"Seveda je popolnoma jasno, da v primeru imenovanja za direktorico ne bom več prokuristka," je zatrdila in še napovedala, da bo vložila tožbo proti neznanemu storilcu, ki v anonimki blati njeno ime in ime podjetja.