Slovenija

Novi član uprave Luke Koper je Jože Jaklin

STA/M.J.
13. 12. 2013, 15.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Nadzorni svet Luke Koper je na današnji seji izbral Jožeta Jaklina za novega člana uprave za področje financ in računovodstva. Mandat bo nastopil 1. februarja, v skladu s pogodbo pa ne bo upravičen do odpravnine, je povedala predsednica nadzornikov Alenka Žnidaršič Kranjc. Člana uprave za področje operative danes niso izbrali.

kraji.eu

Jaklin je bil nazadnje zaposlen v družbi Salonit Anhovo kot član uprave, pred tem pa je bil zaposlen v Litostroju, je ob robu seje nadzornega sveta, ki še poteka, pojasnila Žnidaršič Kranjčeva. Novi član uprave "ima izkušnje na različnih področjih, tako da verjamemo, da bo dobro opravil svoje delo," je dodala.

Jaklina so nadzorniki imenovali soglasno, prav tako soglasno pa so pred tem določili tudi ožji izbor kandidatov, je še poudarila prva nadzornica. "Mislim, da to nekaj pomeni, in verjamem, da je lahko to začetek ali nadaljevanje konstruktivnega dela v nadzornem svetu," je dodala.

Jaklin bo mandat nastopil s 1. februarjem, do takrat pa mora tudi podpisati pogodbo o zaposlitvi. S tem naj ne bi bilo težav, saj so se kandidati že izjasnili glede vseh elementov pogodbe. Ta med drugim določa, da tudi ta član uprave, podobno kot predsednik uprave Gašpar Gašpar Mišič, ni upravičen do odpravnine.

Kot je spomnila Žnidaršič Kranjčeva, je Gašpar Mišič, še preden je bila sama imenovana za predsednico nadzornega sveta, zagotovil, da bo prišel na delovno mesto predsednika uprave, tudi če ne bo dobil odpravnine. "Ker ne moremo delati razlike med kandidati, je nadzorni svet pač zahteval, da se pod temi pogoji zaposlijo tudi vsi ostali člani," je dodala.

Danes so nadzorniki zaslišali tri kandidate, ki so prišli v ožji izbor, vseh kandidatov za obe mesti v upravi pa je bilo 25, je potrdila prva nadzornica Luke.

Nadzorni svet danes ni imenoval člana uprave, zadolženega za operativo, pač pa so se odločili pozvati posamezne kandidate, zaposlene v Luki, da se odzovejo vabilu kadrovske komisije. Ta bo zasedala 24. decembra, ponovni izbor člana uprave pa naj bi nato potekal na seji nadzornikov 10. januarja, je dodala Žnidaršič Kranjčeva.

Glede nedavnega imenovanja Barbare Miklavec za vodjo kadrovsko-organizacijske službe je prva nadzornica pojasnila, da bo nadzorni svet to imenovanje verjetno obravnaval pod točko razno. Je pa ob tem izrazila svoje osebno stališče, "da sem za ničelno toleranco, kar se tiče kakršnih koli dvomov o tem, da je nekdo, vezano na denar ali kakšna druga sredstva, deloval neetično ali dvomljivo etično".

Miklavčičevo, nekdanjo revizorko v času uprav Roberta Časarja in Gregorja Veselka, so osumili okoriščanja na račun Luke, podjetju pa je morala vračati porabljen denar. Kazenski pregon proti njej je tožilstvo kasneje umaknilo.

Sicer pa je prva nadzornica danes poudarila, da ima Gašpar Mišič kot predsednik uprave "v tem trenutku vso podporo nadzornega sveta". Na vprašanje, ali so upravi postavili kakšen ultimat glede poglabljanja luških bazenov, pa je odvrnila, da ultimati o teh zadevah niso stvar nadzornega sveta: "Roki za izvedbo investicij so operativna zadeva uprave."

Na vprašanje, ali so se nadzorniki posebej pozorni na podjetja v krogu župana Borisa Popoviča, ki poslujejo z Luko, je Žnidaršič Kranjčeva pojasnila, da so tako v nadzornem svetu kot v okviru revizijske komisije že zahtevali in tudi prejeli poročilo o svetovalnih in drugih pogodbah, kar tudi obravnavajo v okviru plana dela družbe. Ob tem je poudarila, da se ne seznanjajo z odnosi Luke s podjetji, povezanimi s Popovičem, pač pa z vsemi partnerji, s katerimi ima Luka poslovne odnose.