Slovenija

Dotrajana dvosedežnica na Veliki planini

STA/M.J.
13. 12. 2013, 14.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Smučarska sezona na Veliki planini bo letos okrnjena, ker ni več sedežnice, ki je vozila od zgornje postaje nihalke do Zelenega roba in do 1666 metrov visokega Gradišča. Sedežnico je zaradi dotrajanosti ustavil inšpektor, zaradi česar v družbi Velika planina pričakujejo 30-odstotni upad obiska.

Velika planina

Smučarji se bodo od zgornje postaje nihalke lahko povzpeli na vlečnico, ki je za hribom 100 metrov stran in ta jih bo potegnila do druge vlečnice do višine 1612 metrov do Zelenega roba, kjer bodo lahko smučali, je za STA pojasnil vodja obratovanja in smučišča v družbi Velika planina Andrej Potočnik.

"Smučanje tako ni možno od vrha smučišča Zeleni rob pa do spodnje postaje sedežnice, ki je ni več," je poudaril Potočnik in dodal, da je smučišče tako povezano z dvema vlečnicama.

Ustavitev dvosedežnice Šimnovec bo prav gotovo vplivala na letošnjo smučarsko sezono, je prepričan Potočnik. Zaradi tega v družbi po njegovih besedah pričakujejo manjši obisk smučarjev oz. do 30 odstotkov manj obiskovalcev. Primerno temu bodo po njegovih napovedih prilagodili tudi cene smučarskih kart, ki bodo ugodnejše.

Kako bo zdaj na Veliki planini, ali in kdaj bodo dobili novo oz. rabljeno sedežnico, je stvar Občine Kamnik, ki je lastnica družbe Velika planina. Družba mora najti le najugodnejše ponudbe družb, ki razpolagajo s temi sedežnicami na evropskem trgu. Če pa ne bo denarja, bo vse ostalo odprto, je še dodal Potočnik.

Po nekaterih ocenah naj bi nova sedežnica stala najmanj dva milijona evrov. Sedežnico Šimnovec so na Veliko planino sicer prestavili leta 2000 z Rogle, kjer je obratovala od leta 1986.