Slovenija

Virant bi bil ponosen, če bi ga odnesla korupcijska koalicija

STA/M.J.
12. 12. 2013, 14.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Notranji minister Gregor Virant zagotavlja, da je pred obravnavo interpelacije zoper njega popolnoma miren. "Če bi me odnesla neka korupcijska koalicija Janša-Janković, bi bil to padec, na katerega bi bil še posebej ponosen," je dejal glede namigov, da bi lahko nekateri poslanci PS podprli interpelacijo zaradi preiskave pri ministru Romanu Jakiču.

Mediaspeed

Poslanci bodo interpelacijo zoper Viranta, sicer tudi predsednika DL, obravnavali na današnji izredni seji, ki se je z zamudo zdaj že začela. Po navedbah nekaterih medijev je tudi zaradi sredine kriminalistične preiskave, ki je potekala med drugim tudi pri obrambnem ministru Romanu Jakiču iz vrst PS, vprašljiva podpora dela poslancev PS ministru Virantu. Vsaj v delu PS vidijo namreč v preiskavi po poročanju medijev neke vrste zaroto.

Virant je v izjavi za medije pred začetkom seje dejal, da je po njegovem mnenju ključno, da policija in Nacionalni preiskovalni urad delujeta neodvisno, profesionalno in nevtralno. Ob tem minister zagotavlja, da tako tudi delujeta. "Na to sem zelo ponosen, policija ima mir pred kakršnimikoli političnimi vplivi in nobene teorije zarot ne vzdržijo," je poudaril.

Tako je minister, kot pravi, ponosen na rezultate svojega dela in pred obravnavo interpelacije zato tudi popolnoma miren.

V koalicijskih strankah SD in DeSUS so Virantu pred sejo zagotovili podporo.

Predsednik SD Igor Lukšič se sicer strinja, da je gotovo čudno, da obrambnega ministra, ki je varovana oseba, obiščejo kriminalisti, še zlasti, ko ga ni bilo doma. "Taista policija, ki njega varuje, ne ve, da ga ni doma in pride na njegov dom z drugimi ekipami, to je res čudno za državo," je v izjavi za medije po sestanku političnega vrha glede stresnih testov v bankah ocenil Lukšič. A pri tem, kot poudarja, ne cilja na notranjega ministra Viranta.

Lukšič obenem napoveduje, da bodo poslanci SD glasovali proti interpelaciji, ker so argumenti, s katerimi prihaja opozicija, slabi in na trhlih nogah. "Očitki so neutemeljeni in ni razloga, da bi podprli interpelacijo," je dejal.

Tudi predsednik DeSUS in zunanji minister Karl Erjavec ocenjuje, da so očitki v interpelaciji, da Virant škoduje lokalni samoupravi, zelo pavšalni, argumentacija za njegovo interpelacijo pa precej šibka. Po Erjavčevih besedah se Virant pri svojem delu trudi in ni storil nič nezakonitega. Erjavec tako pričakuje, da interpelacija ne bo uspela in da bo Virant še naprej minister. "Pričakujem zgolj neko burno razpravo in veliko očitkov s strani opozicije," je dejal v izjavi za medije pred začetkom seje DZ.