Slovenija

Medijske toplice so preveč tvegana naložba

STA / S.R.
30. 11. 2013, 09.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Občina Zagorje ob Savi ne bo šla v najem celotnega ali dela kompleksa Medijskih toplic, ki so zaprte od leta 2009. Prav tako občina ne bo šla niti v nakup toplic, je za STA povedal direktor občinske uprave Rudi Medved. Revizor je namreč ocenil, da bi bila sklenitev najemne pogodbe za občino zelo tvegana, ker so na nepremičnino vpisane hipoteke.

Občina je namreč naročila revizijsko mnenje, ki ga je izdelalo podjetje Munera iz Križevcev pri Ljutomeru. Revizor je ugotovil, da je podjetje Hotel Medijske toplice iz Izlak ena izmed 12 odvisnih družb v lasti zasebne celjske družbe PSZ. Vseh 12 odvisnih družb pa je med seboj zelo lastniško prepletenih.

Knjigovodska vrednost delnic podjetja PSZ je konec lanskega leta znašala 18,89 evra, medtem ko je bil borzni tečaj takrat le 0,69 evra. Najnižji borzni tečaj je bil celo 0,10 evra. To pomeni, da ima družba v svojih bilancah prevrednoteno aktivo oziroma premoženje, ki se sestoji predvsem iz nepremičnega premoženja.

Podjetje PSZ je po ugotovitvah revizorja zelo zadolženo podjetje in ima na svojih nepremičninah in nepremičninah odvisnih družb vknjižene hipoteke. Na svoji spletni strani pa je družba objavila ponudbo za odprodajo nepremičnin, med drugim tudi kompleks Medijske toplice.

Po oceni revizorja bi lahko banka oz. zastavni upnik, ker so Medijske toplice obremenjene s hipotekami, neoziraje se na najemno pogodbo v primeru neplačil kreditnih obveznosti s strani dolžnikov sprožila postopek izvršbe in odprodaje nepremičnin.

Prav tako nepremičnina ni v funkciji takojšnje uporabe in jo je treba temeljito obnoviti, kar zahteva velika finančna vlaganja. Poleg tega bi bila sklenitev najemne pogodbe zaradi prepletene lastniške strukture toplic zelo otežena.

Po navedbah revizorja je edina opcija najema, ki je sprejemljiva tudi s stališča tveganj, najem nepremičnine, ki pa mora biti brez knjiženih bremen, vsa finančna vlaganja v obnovo pa knjižena kot solastnina na tej nepremičnini. Pogoj za to pa je izbris hipotek.

V primeru morebitnega nakupa nepremičnine bi bilo treba po mnenju revizorja preveriti vse hipotekarne obveznosti, ki bremenijo nepremičnino in pred nakupom z bankami dogovoriti izbris hipotek oz. kupnino neposredno nakazati bankam, če bi kupnina zadoščala za poplačilo bančnih obveznosti. Tudi v tem primeru morajo biti pridobljene nepremičnine proste vsakršnih bremen.

"Občini pred sklepanjem morebitnih pogodb priporočamo izjemno previdnost, saj gre za velika tveganja. V primeru, da hipoteke na nepremičnem premoženju ne bodo izbrisane, občini odsvetujemo vstopanje v kakršnokoli obliko pogodbenega razmerja in financiranja projekta oživitve Medijskih toplic," je razvidno iz revizijskega mnenja.