Svet

H&M se je odzval na objavo krutih posnetkov

STA / S.R.
30. 11. 2013, 08.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Švedski tekstilni velikan Hennes & Mauritz (H&M), ki je znan po cenovno dostopnejših oblačilih, je napovedal, da bo prenehal izdelovati oblačila, ki vsebujejo volno, izdelano iz dlake angora zajcev. Za to se je odločil po objavi videoposnetka, na katerem je videti, kako na kitajskih kmetijah na krut način pridobivajo dlako.

"Ustavljamo proizvodnjo izdelkov iz angora volne," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala tiskovna predstavnica švedskega podjetja Camilla Emilsson Fink. Ob tem je dodala, da morajo preveriti, ali proizvajalci, s katerimi sodelujejo, izpolnjujejo njihova merila.

Izdelkov, ki so že na policah trgovin švedske verige, sicer ne bodo umaknili.

Še pred nekaj dnevi je švedsko podjetje zatrjevalo, da njihovi dobavitelji izpolnjujejo njihova merila, kar naj bi dokazali tudi rutinski pregledi na terenu.

Njihovo stališče je naletelo na veliko ogorčenje. Številni kritiki so bili prepričani, da pregledi niso bili temeljiti, zato so H&M pozvali, naj popolnoma prepove uporabo izdelkov iz angora volne.

Organizacija za zaščito živali PETA je objavila videoposnetek, na katerem je videti, kako na različnih kitajskih kmetijah pridobivajo dlako zajcev, iz katere potem naredijo volno. Angora zajci so privezani ob lesene mize v prostorih, prenatrpanih s kletkami, kjer potem delavci z rokami trgajo njihovo dlako, medtem ko živali v agoniji cvilijo od bolečine.

Po podatkih organizacije Kitajska proizvede 90 odstotkov angora volne.