Slovenija

Žalostna, a vse pogostejša izpoved Slovencev

30. 11. 2013, 08.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V mariborski ambulanti za ljudi brez zavarovanja, ki je odprla vrata oktobra 2005, se na leto oglasi okoli 400 bolnikov, letos pa so jih skoraj toliko že našteli. V projekt je vključenih 34 zdravnikov prostovoljcev, od tega je 14 splošnih zdravnikov, imajo pa tudi zobozdravnike, ginekologe in psihiatre ter svoj laboratorij.

''Ostal sem brez službe in nimam denarja, da bi si lahko privoščil osebno zavarovanje. Tudi žena ga nima, ki je prav tako brez dela, sam pa s priložnostnim delom in zaslužkom privarčujem le toliko, da sta zavarovana vsaj otroka,'' je pred mariborsko ambulanto na Strossmayerjevi ulici 15, ki jo lahko obiščejo osebe brez obveznega zdravstvenega zavarovanja, dejal Peter iz Pobrežja. Zaradi prehlada je pred ambulanto prišel tudi brezdomec Anton, ki si je želel povišano temperaturo znižati z ustreznimi zdravili. 

''Pred kratkim sem še lahko spal v manjši lopi od znanca, kjer ni bilo kurjave, zdaj pa je že premrzlo. Trenutno sem v zavetišču, kjer se dobro počutim. Zdaj sem tukaj, ker sem prehlajen in bi mi prišla prav kakšna tableta,'' je svojo odločitev za obisk pojasnjeval Martin Kojc. Dodal je, da nima nikogar, ki bi mu lahko plačeval zavarovanje, sam pa ima precejšnje težave pri iskanju dela.

Kako se v Mariboru lotevajo te problematike in kako slabo živimi, pa si preberite v današnji številki časopisa Svet24.