Slovenija

Kršijo zakon, a jim nihče ne more nič!

Z.C.
29. 11. 2013, 20.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Lekarna Ljubljana naj bi z odprtjem lekarne v Postojni zavestno kršila zakon, a ji nihče ne more nič. Vse lekarne v Sloveniji so včeraj v protest za eno uro zaprle svoja vrata, medtem pa v Lekarni Ljubljana pravijo, da bodo zaščitili svoje pravice.

Z.C., Lekarna Ljubljana

Lekarne po Sloveniji z izjemo enot Lekarne Ljubljana so včeraj med 9. in 10. uro protestno zaprle svoja vrata. V to potezo naj bi jih prisililo nespoštovanje zakona o lekarniški dejavnosti, pri čemer v Lekarniški zbornici Slovenije izpostavljajo primer v Postojni, kjer bo Lekarna Ljubljana predvidoma decembra odprla novo poslovalnico. Na Lekarniški zbornici Slovenije opozarjajo, da je to v nasprotju z zakonom o lekarniški dejavnosti. Glede na to, da je Občina Postojna soustanoviteljica Kraških lekarn, ima tako na svojem območju že en javni zavod, ki izvaja lekarniško dejavnost.

Mi smo preverili, kako je stavka potekala. Nekateri so se odločili za popolno stavko in niso sprejemali nobenih strank, spet drugi, kot lekarna Jurjevčič v ljubljanskem Štepanjskem naselju, so imeli kljub stavki odprta vrata, a so postregli zgolj tistim, ki so imeli nujne recepte. Vse preostale so prosili, naj se vrnejo pozneje.

Kot nam je povedal koncesionar Marjan Jurjevčič, je opazil, da so bili ljudje dobro obveščeni: ''Včeraj med 9. in 10. uro sem imel največ prometa, glede na število ljudi, ki danes poskušajo priti do zdravil pri nas, bi lahko ocenil, da jih je vsaj 80 odstotkov manj.''

Z.C., Lekarna Ljubljana

Medtem ko smo z nekaterimi strankami na toplem, v lekarni čakali, da ura pokaže deset in se spet začne normalno poslovanje, smo se v pogovor zapletli z gospodom, ki je v lekarni redna stranka. Malce smo ga povprašali, kaj si misli o stavki, pa smo dobili zelo jasen odgovor: ''Mafija. Sama mafija. Vse hočejo samo zase! Pa ne ti, tukaj. Ti so v redu. Oni drugi, Lekarna Ljubljana, vse hočejo zase.''

 

Lekarniška zbornica Slovenije je s stavko želela opozoriti, da Lekarna Ljubljana, čeprav sta izdelani dve pravni mnenji, po katerih je odprtje lekarne v Postojni ocenjeno kot nezakonito, enako pa je ugotovilo celo ministrstvo za zdravje, svoje nelegalno početje nadaljuje. Težava je namreč v tem, da zakon sicer tovrstno početje prepoveduje, a zanj ne predvideva nikakršnih sankcij.

V Lekarni Ljubljana očitke zavračajo, prav tako v Občini Postojna. Obe trdita, da odpiranje nove poslovalnice poteka v okviru veljavne zakonodaje. V Lekarni Ljubljana tudi napovedujejo, da bodo svoja ravnanja in odločitve branili z vsemi sredstvi in proti Lekarniški zbornici Slovenije, njenemu predsedniku ter organom upravljanja sprožili ustrezne postopke.