Črna kronika

Na delu je bil serijski morilec

29. 11. 2013, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Leta 2011 se je lovu na serijskega morilca pridružil tudi FBI. Morilec naj bi prostitutke iskal na spletni strani Craigslist. Lov nanj se je začel, potem ko je vzdolž newyorške obale naplavilo štiri trupla. Čeprav so bila v hudo razpadajočem stanju, so ocenili, da so pripadala ženskam. Policisti domnevajo, da so bile umorjene v razponu 18 mesecev.

Ena od njih je bila 22-letna Megan Waterman, ki naj bi prek zaupnih spletnih oglasov ponujala seks, so povedali predstavniki policije okrožja Suffolk, v katerem so našli trupla. Po mnenju policije je vse ženske umoril en človek. Trupla je odvrgel vzdolž slabih 500 metrov obale na Long Islandu, okoli 64 kilometrov vzhodno od New Yorka. Sumijo, da gre za serijskega morilca, ki je ženske moril tudi po drugih državah.

V Atlantic Cityju so leta 2006 našli umorjene štiri prostitutke. Megan Waterman so nazadnje videli v hotelu v Hauppauge, v katerega je prispela s fantom. Hotel leži dobrih 30 kilometrov stran od kraja, kjer so odkrili trupla. Watermanova, znana prostitutka iz Maina, je izginila junija, potem ko se je sešla s stranko, ki jo je našla na spletni strani Craigslist.

Njena mama Lorraine Ela je ob odkritju hčerinega trupla povedala: »To je zame in za mojo družino najtežji čas. Mislim, da smo bili globoko v sebi vsi pripravljeni, da bomo izvedeli kaj podobnega, a smo si prizadevali, da ne bi mislili na to. Bolj ali manj smo se trudili razmišljati pozitivno in se prepričevali, da je še vedno živa.«

Sorodnike je začelo skrbeti, ko se jim Megan med bivanjem v New Yorku, kamor se je odpravila na začetku junija, ni nič oglasila. Watermanova je sicer vsak dan trikrat poklicala štiriletno hčer Liliano, zadnjič 5. junija. Policija je med preiskavo njene hotelske sobe našla njena oblačila, ličila, mobilni telefon in druge predmete.

Na ostudno odkritje so policisti naleteli med iskanjem druge znane prostitutke, 24-letne Shannon Gilbert iz New Jerseyja, ki je izginila maja istega leta in se je s stranko prav tako sešla po kontaktu prek Craigslista. Toda kot so namignili policisti, Shannon ni bilo med štirimi odkritimi trupli.

Prebivalec Long Islanda se spominja, da se je ženska, ki je bila po vsej verjetnosti Gilbertova, 1. maja ob 4.45 za kratek čas pojavila pred njegovimi vrati. »Pred vrati sem slišal kričanje,« je pojasnjeval Gustav Coletti, ki živi v Ocean Beachu, dobrih šest kilometrov od kraja, kjer so odkrili trupla. »Zavpila je: Potrebujem pomoč, potrebujem pomoč, lovijo me!« Coletti je ženski dejal, da bo poklical policijo, vendar se je takoj obrnila in odšla.

Nekaj trenutkov pozneje se je v enoprostorcu mimo pripeljal moški in mu dejal, da išče žensko, s katero je bil menda na neki zabavi, a se je tam vznemirila in odšla. »Potem je odšel, jaz pa sem čakal na policijo. Takrat sem zadnjič videl voznika in žensko,« pravi Coletti, ki se podrobnosti o vozilu ne spominja.

Ostanke prvega trupla je policist našel 11. decembra 2011, druga trupla so odkrili dva dni pozneje, prav tako vzdolž obale Oak v rokavu Atlantskega oceana. Vsa štiri trupla so bila po mnenju policije sistematično odvržena vzdolž samotnega, vetrovnega dela obale, ki se vije ob avtocesti vzhodno od nacionalnega parka Jones Beach.

Ker so trupla ležala nedaleč od avtoceste in zelo blizu skupaj, je policija prepričana, da so umori povezani. Ženske naj bi bile umorjene nekje drugje in šele nato odvržene ob obali. Storilec pa ostaja na prostosti.