Slovenija

Nevarnost snežnih radosti

STA/M.J.
28. 11. 2013, 10.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Pred vrati je nova smučarska sezona. Večja smučišča bodo zaradi obilice snega začela obratovati že ta konec tedna. Aktivnosti na snegu lahko poleg užitkov prinesejo tudi določeno tveganje, zato morajo smučarji paziti na lastno varnost in biti odgovorni do drugih. Za opremljenost in varnost na smučiščih skrbijo nadzorniki, policisti in inšpektorji.

V Sloveniji je 88 aktivnih smučišč, ki imajo dovoljenja za obratovanje. Po besedah sekretarja Združenja slovenskih žičničarjev Danila Breclja bodo prvi zagnali žičniške naprave na Krvavcu, Rogli, Voglu in Golteh, predvidoma tudi v Kranjski Gori, že ta konec tedna. Smučišča, kot so Cerkno, Stari vrh, Kope in Pohorje bodo začela obratovati prihodnji konec tedna.

Za ostala smučišča pa predvidevajo, da bodo delovala od sredine decembra dalje. Po podatkih ministrstva za infrastrukturo in prostor v smučarski sezoni 2013/2014 gotovo ne bodo delovala smučišča Kanin, Zelenica, Kobla in Dravograd.

Smučarji in druge osebe na smučišču se morajo ravnati skladno z mednarodnimi FIS pravili in navodili o varnosti na smučišču ter morajo upoštevati opozorilne znake. Ravnati morajo po načelu vzajemnega spoštovanja in razumevanja ter smučišče uporabljati tako, da ne ogrožajo ali ne poškodujejo sebe, drugih oseb ali naprav na smučišču.

Zaradi lastne varnosti in varnosti drugih morajo smučarji med drugim prilagoditi hitrost in način smučanja svojemu znanju in razmeram na progi, prehitevati v zadostni razdalji od drugega smučarja, za vzpenjanje, ustavljanje in zadrževanje morajo uporabljati le rob smučarske proge, ob padcu se čim prej umakniti na rob smučišča ter smučati z brezhibno opremo, je napisano na spletni strani policije.

Nadzore nad obratovanjem smučišč in njihovimi upravljavci v okviru inšpektorata za promet, energetiko in prostor opravljata dva inšpektorja za žičniške naprave in smučišča. V lanski smučarski sezoni so inšpektorji izrekli tri globe in sicer vse zaradi obratovanja smučišč brez predpisanega obratovalnega dovoljenja.

Poleg tega je bilo izrečenih 41 opozoril zaradi različnih nepravilnosti neposredno na smučiščih. Globe za upravljavce smučišč se gibljejo med 1000 in 10.000 evri, za odgovorne osebe upravljavcev pa v razponu od 200 do 2000 evrov, je sporočil inšpektorat za promet, energetiko in prostor.

Varnost in red na samih smučiščih je v pristojnosti inšpektorata za notranje zadeve, v določeni meri tudi policije. Poleg njih za spoštovanje reda na smučišču skrbijo tudi nadzorniki, ki med drugim urejajo gibanje oseb ob vstopu in izstopu na smučišče, opozarjajo smučarje na spoštovanje pravil, obveščajo policijo o sumu, da določena oseba smuča pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi in opozarja upravljavca smučišča na pomanjkljivo opremljenost smučišča. Prav tako ima nadzornik pravico smučarju prepovedati smučanje in mu odvzeti vozovnico brez povračila.

V sezoni 2012/13 je inšpektorat za notranje zadeve opravil 34 samostojnih inšpekcijskih nadzorov. Pri tem so med drugim ugotovili, da je bilo na smučišču premalo nadzornikov ali nekje nadzornika sploh ni bilo, da nadzorniki niso opozarjali smučarjev, ki so smučali zunaj prog, ter da smučišče ni imelo na kraju obratovalnega dovoljenja.

Na podlagi ugotovljenih kršitev je izdal deset opozoril in sedem upravnih odločb. Skupaj je bilo po podatkih ministrstva za notranje zadeve izrečenih tudi 21 glob in pet opominov. V večini primerov je smučišče obratovalo brez dovoljenja za obratovanje ali pa smučarji niso upoštevali varnostnih pravil.

Policija kot strokovna služba ima pooblastila ugotavljati kršitev reda na smučiščih zaradi vožnje pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali psihoaktivnih zdravil, obravnavati nesreče na smučiščih ter opravljati splošne naloge varovanja življenja in premoženja ljudi. Za delo na smučiščih je usposobljenih okoli 60 policistov, na smučišča pa so prerazporejeni na podlagi konkretnih varnostnih ocen dogodkov. Inšpektorat za notranje zadeve pa bo v letošnji sezoni nadzor na smučiščih izvajal s petimi inšpektorji.

Med kršitvami smučarjev, za katere je predpisana kazen od 200 do 600 evrov, sodi zadrževanje na nepreglednih delih smučarske proge, smučanje zunaj prog, izvajanje skokov na smučarski progi, smučanje po vlečni poti vlečnice, onesnaževanje smučišča in njegove okolice, vodenje psa po smučarski progi ter smučanje pod vplivom alkohola in drugih psihoaktivnih snovi. Poleg tega se lahko z globo kaznuje tudi smučarje, ki odklonijo preizkus za ugotavljanje prisotnosti alkohola ali prepovedanih drog.

Policija je v smučarski sezoni 2012/2013 obravnavala en prekršek smučanja pod vplivom alkohola. Za kršitve, ko smučar ogroža ostale, pa je policija podala 12 predlogov pristojnima prekrškovnima organoma, in sicer 10-krat inšpektoratu za notranje zadeve in dva krat prometnemu inšpektorju, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.