Slovenija

Dvajset let dobrih del se težko meri v številkah

M.J.
28. 11. 2013, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pred 20 leti si ustanovne članice društva SILA – Slovenskega mednarodnega združenja žensk niso predstavljale, da bodo danes lahko tako uspešne in ponosne na svoje delo in poslanstvo, na obseg dobrodelnosti ter številne posameznike in organizacije, ki so jih v vseh teh letih osrečile z donacijami, zbranimi na mednarodnih dobrodelnih bazarjih.

SILA

SILA (Slovenian International Ladies Association) je bila ustanovljena 9. novembra 1993 v ter utrjevanje odnosov med članicami. Slednje so večinoma soproge diplomatskih in gospodarskih predstavnikov tujih držav ter mednarodnih organizacij v Sloveniji, v 30 odstotkih pa tudi Slovenke. Ob ustanovitvi je SILA štela 40 članic, z novimi veleposlaništvi pa se je ta številka sorazmerno povečevala in na neki točki dosegla celo 220 članic. Danes je v društvo včlanjenih skorajda 150 članic.

Tujke, ki kasneje zapustijo Slovenijo, se svojega članstva spominjajo z radostjo in pogosto ohranjajo stike z nekdanjimi kolegicami. Že leta 1994 so v poslovni stavbi na Trgu republike 3 organizirale prvi mednarodni dobrodelni bazar, saj je dobrodelnost za Silo osrednjega pomena. Na njem je sodelovalo 14 držav, za Pediatrično kliniko v Ljubljani pa so zbrale (takrat seveda v tolarjih) več kot enajst tisoč evrov. Po šestih letih se je bazar preselil v hotel Lev, kasneje pa na Gospodarsko razstavišče. Takrat smo bazar organizirale tudi v Novem mestu, na Bledu, v Mariboru, Murski Soboti, Celju in Kopru. Skozi leta so se številke le še povečevale. Lani je na dogodku sodelovalo 38 držav, zbrale  pa so več kot 88 tisoč evrov.

Ponosne so, da smo v manj kot dvajsetih letih zbrale in v dobrodelne namene donirale že več kot milijon evrov.

Letos se bo na jubilejnem 20. bazarju ponovno znašel ves svet.

V soboto, 30. novembra, bo ob 10. uri na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani bazar odprl predsednik države gospod Borut Pahor. Njegova prisotnost daje našemu delu posebno čast in priznanje.

Pripravile so:

● na desetine stojnic s prodajo značilnih izdelkov iz posameznih držav različnihkontinentov

● SILA stojnico, kjer bo zopet mogoče kupiti tudi že dobro poznani kuharski knjigi Sile Okusi sveta in Okusi Indije

● pester kulturni program: Andrej Marolt, plesalci na invalidskih vozičkih društva Zebra, Glasbena šola Moste – Polje, Alenka in Omar Naber, Albanskobolgarska pevska skupina, plesalke Alja Shaar, zbor arhitekturne fakultete v Ljubljani, Glasbena šola Vič, grška plesna skupina, Sožitje iz Kopra, zbor Duri ...

● bogat srečelov, ki ga organiziramo ga že od prvega bazarja dalje. Vsaka srečka je dobitna, nagrade pa poleg donatorjev prispevajo tudi vse sodelujoče države.

● kotiček za varstvo otrok Pri organizaciji bazarja bo sodelovalo 250 prostovoljcev iz več kot 35 držav. Ves izkupiček od prodaje in dodatne donacije sponzorjev pa bomo letos namenile OŠ Božidarja Jakca, Pediatrični kliniki Ljubljana, Ambulanti za pomoč osebam brez zdravstvenega zavarovanja, Domu upokojencev Domžale in še nekaterim manjšim projektom. Dvajset let opravljanja dobrih del se res težko meri v številkah. Za članice društva SILA so merilo srečni in nasmejani obrazi vseh tistih, ki smo jim v tem času pomagale. Pomagajte nam nasmejati še več obrazov, ki potrebujejo našo in vašo pomoč in se nam na Gospodarskem razstavišču pridružite 30. novembra med 10. in 15. uro.

Vljudno vabljeni!