Slovenija

Kaj je Nemcem obljubila Alenka Braušek?

Črt Kaker
26. 11. 2013, 20.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Skrivnostni kupec slovenskih državnih obveznic naj bi bila Deutche Bank. Kaj je Nemcem obljubila Alenka Bratušek?

Slovensko javnost je prejšnji teden razburila novica o novi zadolžitvi na mednarodnih finančnih trgih – in to po zelo visoki obrestni meri (skoraj 5 odstotkov). Ker ministrstvo za finance kljub večkratnim pozivom tako medijev kot javnosti noče izdati skrivnostnega kupca, so se začele pojavljati govorice o skrivnostnem kupcu.

Na dan so tako pricurljale informacije, da naj bi Sloveniji denar posodila kar največja nemška banka Deutsche Bank. Iz ministrstva za finance so nam medtem sporočili, da v skladu z dobro poslovno prakso na mednarodnih finančnih trgih posameznih investitorjev v državne vrednostne papirje ne razkrivajo javnosti. 

A cena za to posojilo naj bi bila izredno visoka in do neke mere celo škandalozna. Spletni portal požareport.si tako poroča, da naj bi predsednica vlade Alenka Bratušek v zameno za večmilijardno posojilo zagotovila, da bodo dobičkonosna slovenska podjetja, ki so v državni lasti in so na vrsti za privatizacijo, pristala v nemških rokah. Pri tem se omenja Luko Koper, HSE (Holding slovenskih elektrarn) in Telekom Slovenije. Požareport obenem poroča, da naj bi bil Telekom Slovenije že zastavljen. Obenem naj bi država že pohitela z zadolževanjem, saj je za petek, 13. decembra, napovedana tako dolgo pričakovana objava stresnih testov slovenskih bank, ki jih opravljajo te dni.

A tudi ta datum po mnenju poznavalcev naj ne bi bil naključen, saj bi si tako naša kot evropska oblast želeli preprečiti takojšnjo paniko in množično dvigovanje depozitov, kar smo videli pred meseci na Cipru. Pojavljajo se informacije, da bi lahko testi pokazali izredno slabo stanje slovenskih bank, kar utegne dodobra prestrašiti ljudi.

Arhiv Svet24