Črna kronika

Mož ženo s stolom udaril po glavi

robert.marin@svet24.si
26. 11. 2013, 19.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Konec tedna je v Brežicah 33-letni moški svojo ženo s stolom udaril po glavi, 31-letnik, prav tako iz okolice Brežic, pa je teroriziral svojo mamo. Zaradi nasilja v družini so posredovali tudi kranjski policisti.

Včeraj je bil mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. Čeprav se po podatkih policije število obravnavanih kaznivih dejanj nasilja v družini v zadnjih letih pri nas zmanjšuje, ne mine dan, da ne bi mediji poročali o posameznikih, ki se znašajo predvsem nad ženskami. V kar 721 od skupno 783 obravnavanih kaznivih dejanj nasilja v družini v letošnji prvi polovici leta je bila žrtev ženska.

Nasilje v družini je večplasten problem, pogosto skrit pred očmi družbe.

Brežiški policisti so v nedeljo dvakrat posredovali zaradi nasilja v družini. V prvem primeru so ugotovili, da se je 33-letni moški sprl s svojo zakonsko partnerko in jo s stolom udaril po glavi. Osumljenec je bil pod vplivom alkohola in je že dlje časa izvajal tako psihično kot fizično nasilje nad ženo, ki so jo po zadnjem izpadu morali oskrbeti v bolnišnici. Pogosto jo je žalil, ustrahoval in ji grozil, da jo bo ubil, žrtev pa zaradi strahu v preteklosti ni poiskala pomoči.

Policisti so nasilnežu prepovedali približevanje žrtvi zaradi suma, da bo ogrozil njeno življenje, osebno varnost in svobodo, ovadili pa ga bodo tudi zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini.

V drugem primeru pa je 31-letni moški, prav tako pod vplivom alkohola, teroriziral svojo mamo. Divjak jo je napadel v spalnici in z njo obračunal s pestmi. Kot so ugotovili policisti, je moški že dlje časa izvajal nasilje nad starši, mamo pa je v preteklosti že večkrat poškodoval. Osumljeni je od staršev zahteval denar, ju žalil in grozil, da ju bo ubil. Policisti so mu odvzeli prostost in ga kazensko ovadili.

Žrtve nasilje prijavite na interventno številko 113 oziroma anonimni telefon policije 080 1200.

Kranjski policisti pa so v soboto okoli 20. ure morali obvladati 68-letnika, ki je bil nasilen do partnerke. Moškemu, ki so ga v preteklosti že obravnavali zaradi podobnih izpadov, so izrekli prepoved približevanja, obvestili pa so tudi pristojno državno tožilko in preiskovalno sodnico ter center za socialno delo.

Policisti opozarjajo, da je nasilje v družini večplasten in po navadi dalj časa trajajoč problem, pogosto skrit pred očmi družbe. Izvira iz težav v družinskih skupnostih, v katerih posameznik z nasiljem dokazuje premoč in nadzor nad žrtvijo. Zato mora v družbi postati prepoznaven, da bi ga lahko preprečevali in tudi lažje reševali, žrtve pa naj čim prej poiščejo pomoč.

Do pet let zapora

Kdor v družinski skupnosti z drugim grdo ravna, ga pretepa ali drugače boleče ali ponižujoče ravna, ga z grožnjo z neposrednim napadom na življenje ali telo preganja iz skupnega prebivališča ali mu omejuje svobodo gibanja, ga zalezuje, prisiljuje k delu ali opuščanju dela ali ga kako drugače z nasilnim omejevanjem njegovih enakih pravic spravlja v skupnosti v podrejen položaj, se kaznuje z zaporom do petih let.