Slovenija

Gre sevanje na OŠ Črni Vrh občini na roko?

Simon Rosc
26. 11. 2013, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na Osnovni šoli Črni Vrh, kjer jih pesti sevanje radona, so padli prvi predlogi za rešitev situacije. A prepričanja so različna in vprašanje je, kdo ima prav. Spomnimo. Pred časom so v učilnici OŠ Črni Vrh izmerili več kot desetkratno preseženo dovoljeno vrednost radioaktivnega radona. Od pristojnih so tako pričakovali takojšnje ukrepanje, a tukaj sta z različno predstavo o rešitvi težave trčili občina in šola.

Svet24

Občina bi šolo takoj – predlagali so datum 15. decemberzaprla in vse šolarje preselila v ostale vzgojno-izobraževalne objekte v občini Idrija. Ravnateljica Irena Kenk pa se s to rešitvijo nikakor ne strinja, vsaj dokler ne bodo meritev o prisotnosti radona izvedli v vseh učilnicah Osnovne šole Črni Vrh.

Zaprtje ali sanacija?

O razlogih za to smo povprašali krajane Črnega Vrha, ki so prepričani, da gre sevanje na roko občini. Če bo občina šolo zaprla, se bo s tem rešila stroškov, ki jih ima z njo, vprašanje pa je, ali bo potem opravila potrebno sanacijo za zaščito pred radioaktivnim radonom in ali bo šolo sploh še kdaj odprla.

Kaj o tem mislijo v osnovni šoli, smo povprašali ravnateljico, ki nam je v odgovoru zapisala: »Mislim, da bo občina začela s projektno dokumentacijo v zvezi s sanacijo. Zavedamo pa se, da če enkrat zapremo šolo, ne vemo, kdaj bo prišlo do realizacije sanacijskih načrtov.« Dodala je še: »Iz šole smo se pripravljeni izseliti nekaj dni pred začetkom izvedbe sanacije (če ne bodo uradne meritve pokazale visokih rezultatov).«

K izvajanju meritev so pretekli teden z zbiranjem podpisov k peticiji pozvali na osnovni šoli in v svetu staršev, a je po naših informacijah podpisovanje peticije takoj po danem predlogu občine močno upadlo, s tem pa so se krajani morebiti nevede odpovedali osnovni šoli v Črnem Vrhu, saj vrnitev šole v kraj, potem ko jo enkrat zaprejo, ni samoumevna.

V občini Idrija odgovarjajo, da so se za zaprtje šole odločili, ker je kakovost meritev Instituta Jožefa Stefana verodostojna in ker vedo, da je velika verjetnost ogroženosti s sevanjem radona v celotni stavbi, tudi v višjih nadstropjih. Dodali so še, da nihče ni nikoli razmišljal o ukinitvi te osnovne šole in da bodo za sanacijo trenutne situacije poskrbeli čim prej. Komu verjeti?