Slovenija

Inšpektorji brskali po smeteh

M. R.
25. 11. 2013, 22.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na območju Celja so inšpektorji in redarji skupaj z javnim podjetjem Simbio opravili nadzor nad odlaganjem in ločevanjem komunalnih odpadkov.Pri pregledu zabojnikov na sedmih odjemnih mestih so odkrili tri kršitelje, zoper katere so uvedli prekrškovni postopek. Globa za fizično osebo znaša 100 evrov, za pravno pa 1000 evrov.

Arhiv Svet24

Pregled je pokazal največ nedoslednega ravnanja z odpadki v zabojnikih za embalažo, kjer so inšpektorji med drugim našli tapete, stare lonce, karton, ostanke hrane, steklenice, celo pokrov straniščne školjke.

Inšpektorji so bili pozorni tudi na uporabo hišnega kompostnika pri tistih, ki so se odjavili iz sistema zbiranja in odvoza bioloških odpadkov. V dveh primerih so ugotovili, da so uporabniki odlagali biološke odpadke med mešane komunalne odpadke in da kljub podpisani izjavi o ločevanju bioloških odpadkov na hišnem kompostniku tega niso imeli.

Direktor Simbia Marko Zidanšek ocenjuje, da so kljub ugotovljenim nepravilnostim številne nadgradnje ločenega zbiranja odpadkov prinesle zelo dobre rezultate, saj Simbio opaža povečane količine ločeno zbranih odpadkov in ustrezno zmanjšanje količine preostanka mešanih komunalnih odpadkov.