Slovenija

Je Gantar z odstopom odprl Pandorino skrinjico korupcije?

S.R.
26. 11. 2013, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Včeraj je kot strela z jasnega udarila novica, da slovensko vlado zapušča minister za zdravje Tomaž Gantar. Včeraj je namreč predsednici vlade posredoval odstopno izjavo. Razlogi pa naj bi bili predvsem v nezmožnosti izpeljave nujnih sprememb zdravstvenega sistema, ki bi bile učinkovite.

Mediaspeed

Zdravstveni minister Tomaž Gantar je svoj odstop sicer napovedal že pred pol leta. Takrat je dejal, da bo odstopil, če ne bo uspel izpeljati nujnih sprememb, ki bi tudi v bodoče zagotovile uspešen, še vedno dostopen, kakovosten in finančno vzdržen zdravstveni sistem. In očitno je ocenil, da je zdaj trenutek, ko tega nikakor ne more več zagotoviti, in je tako iz popolnoma moralnih razlogov stolček prepustil nekomu drugemu. 

Predvsem pa je skrb vzbujajoča tudi odstopna izjava, ki jo je napisal premierki Bratuškovi in s katero je dal vedeti, da so v ozadju posamezniki, ki so krivi, da do izboljšav v zdravstvenem sistemu ne more priti. V odstopni izjavi je zapisal, da ga glede na razmere v politiki in zdravstvu skrbi, kje se bodo naši državljani v bodoče zdravili, in da sam odgovornosti za vse to vsekakor ne more prevzeti.

»V okviru koalicije nismo uspeli opraviti nujne razprave na temo reševanja zdravstvenega sistema /…/ in tudi to je zadosten razlog, da nepreklicno odstopam z mesta ministra za zdravje,« je svojo odločitev utemeljil Gantar. Ocenil je še: »Obstaja veliko pogledov različnih 'poznavalcev zdravstva', ki v imenu javnega zdravja zavirajo kakršno koli učinkovito spremembo. Prepričan sem, da je v interesu teh 'poznavalcev zdravstva', verjetno že vedo, zakaj, da se v zdravstvenem sistemu nič ne spremeni.« V odstopni izjavi se je dotaknil tudi problematike plač, ki po njegovem mnenju zavirajo učinkovitost zdravstva, zmanjšanje števila zaposlenih v zdravstvu, kar je, kot pravi, dolgoročno škodljivo.

Opozoril je tudi na vse škodljive učinke zakonov, ki jih je vlada sprejela v zadnjem času. Navaja, da je zdravstvo z dvigom DDV izgubilo 20 milijonov evrov, vsaj pet milijonov evrov še z nepremičninskim davkom, 34 milijonov evrov pa bo izgubila zdravstvena blagajna zaradi poravnave med državo in sindikati javnega sektorja.

Karl Erjavec je dejal, da ga je Gantar o odstopu obvestil včeraj zjutraj, njegova odločitev pa ga je presenetila. Kot je še dejal, ta odstop ne bi smel ogroziti vladne koalicije. V SLS-u si želijo, da bi Gantar odprl Pandorino skrinjico o korupciji in jo predal Bratuškovi.

Odstop je poleg politične srenje šokiral tudi zdravstveni sektor. Tako je na primer predstavnik civilne iniciative zdravnikov Erik Brecelj nad odstopom ministra zaskrbljen. Kot pravi, je Gantar opozoril na celo vrsto zadev, zaradi katerih je nemočen. »Priznal je nemoč za spremembo česar koli. To bi moral biti hud alarm za predsednico vlade Alenko Bratušek in za državljane,« je dejal. Z njim se strinja tudi Jelka Mlakar, predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi, ki je sporočila: »Tragično je, da mora politik odstopiti, da uveljavi nekaj, kar je v svetu samo po sebi razumljivo in ima prioritete

Minister je torej dal jasno sporočilo o skorumpiranosti in namernem zaviranju napredka posameznikov, kar bi moral biti klic v sili in zahteva po očiščenju stanja. In kaj o vsem tem meni predsednica vlade? Nič. Iz njenega kabineta nam do zaključka redakcije niso uspeli odgovoriti na tri kratka vprašanja.