Slovenija

Začela se bodo dela okoli Bavarskega dvora

STA/M.J.
25. 11. 2013, 20.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ljubljanski mestni svetniki so potrdili dopolnjeni osnutek sprememb prostorskega načrta za območje Bavarskega dvora, ki omogoča sanacijo več let stoječe gradbene jame. Zeleno luč so dali tudi poročilu nadzornega odbora, ki je med drugim ugotovil, da objekt Stožice še kar nekaj časa ne bo dokončan.

Arhiv Svet24

Dopolnjeni osnutek sprememb prostorskega načrta za območje Bavarskega dvora med drugim predvideva gradnjo po etapah na območju načrtovanih stolpnic t. i. severnih mestnih vrat in omogoča, da se gradbeno jamo pri nekdanji stolpnici SCT sanira z gradnjo garaže oziroma podzemnih etaž.

Po besedah svetnika Zelenih Slovenije Mihe Jazbinška bi morali pred gradnjo novih garaž dokončati začete projekte, na primer Kozolec II. Tomaž Ogrin iz iste svetniške skupine pa je poudaril, da gradnja garaže brez informacij o tem, kakšna bo nato stolpnica, ni primerna. Po njegovem mnenju namreč ni zagotovila, da bodo investitorji pri gradnji garaže zagotovili tudi vse potrebno za kasnejšo stolpnico.

Svetnik SD Gregor Istenič pa je dejal, da podpira prizadevanja za sanacijo gradbenih jam na območju Ljubljane. Njegov pomislek pa se nanaša na možnost, da bi investitor, ki je že plačal komunalni prispevek za celoten projekt, zgradil le garažo, nato pa poskušal nazaj dobiti del že plačanega prispevka.

Na seji, ki jo je zaradi odsotnosti ljubljanskega župana Zorana Jankovića vodil podžupan Aleš Čerin, so svetniki obravnavali in potrdili tudi poročilo nadzornega odbora občine. Ta je med drugim ugotovil, da so svetniki sredstva za gostinske storitve v večini primerov porabili za srečanja članov svetniških klubov in ne skladno s pravilnikom za protokolarne namene.

Svetniki so poleg tega sprejeli tudi predlog odloka, ki ureja vrtičkarstvo, spremembe podrobnega prostorskega načrta za območje Roga ter letni program športa za leto 2014.

Za letni program športa za prihodnje leto bo MOL v skladu s proračunom zagotovila 11,8 milijona evrov. Za vzdrževanje, obratovanje in investicije v športno infrastrukturo bo namenjenih 4,4 milijona evrov, od tega za tekoče transferje v javne zavode 2,9 milijona evrov. Za športne programe bodo namenili 7,3 milijona evrov.

Eden od dolgoročnih ciljev programa je povečanje množičnosti v vseh pojavnih oblikah športa za eno odstotno točko, med glavnimi izvedbenimi cilji za povečanje množičnosti pa je tudi, da bi vsakemu otroku v okviru interesnih šolskih dejavnosti omogočili brezplačno udeležbo v programih športnih društev za vsaj dve uri na teden.

Svetnica DeSUS Meta Vesel Valentinčič je v razpravi opozorila na neuravnoteženo razdelitev sredstev na področju športne vzgoje otrok in mladine ter vrhunskega športa iste populacije. Za slednjo je po njenih besedah namenjenih 3,5 milijona evrov, za športno vzgojo pa 800.000 evrov. Svetnik Zelenih Slovenije Tomaž Ogrin pa je dejal, da je v celoti premalo sredstev za nižje starosti. "S športom lahko angažiramo mladino v starosti, ko je najbolj dojemljiva za droge in alkohol," je pojasnil.